Meksiko
0

Dramatičan pad nasilja u gradu droga

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Meksiko je dramatično smanjio broj ubistava povezanih s drogom u svome najnaslinijem gradu na američkoj granici šaljući 7.500 vojnika u ovom mjesecu, saopćila je vlada.

"Broj nasilnih smrti povezanih s organiziranim kriminalom u Ciudad Juarezu opao je za više od 70 posto", izjavio je u ponedjeljak ministar javne sigurnosti Genaro Garcia Luna u govoru u industrijskom gradu koji se nalazi prekoputa El Pasa u Teksasu, javio je Reuters.

Nasilje povezano s drogama reuzultat je sukoba između najtraženijeg Meksikanca - Joaquina "Kratkog" Guzmana i kartela Juarez, koji su porasli na nivoe bez presedana na početku godine, s 15 ubistava dnevno.

Od početka marta, kada je 7.500 vojnika i oko 2.500 saveznih policajaca ušlo u grad i preuzelo gradsku policijsku stanicu i zatvor, stopa ubistava povezanih s drogom pala je na oko dva ubistva dnevno, saopćila je policija.

Predsjednik Felipe Calderon ima oko 4.500 vojnika širom Meksika za borbu protiv narkokartela, ali nikada ranije nije imao toliki broj vojnika u jednom gradu.

Stručnjaci za borbu protiv droge tvrde, međutim, kako je prerano reći da li je kriminal narkomafije u Ciudad Juarezu, zahvalnog za trgovce drogom zbog njegovog položaja na sredini 3.000 km duge granice i dubokim cestovnim i žedljezničkim vezama sa Sjedinjenim Državama, pod kontrolom.

Policija je ovog mjeseca pronašla dva zakopana tijela, u a ugledni advokat je ubijen na prometnoj cesti u blizini vojnih patrola 11. marta, istoga dana kada je meksička prva dama Margarita Zavala obilazila grad.

Više od 6.300 ljudi ubijeno je u nasilju povezanom s drogama u Meksiku prošle godine, a dok nasilje u Ciudad Juarezu izgleda da opada, ubistva su u porastu u zapadnoj državi Michoacan i u obično miroljubivoj sjevernoj državi Durango.