Svijet
23

Drama u meksičkom kongresu: Zastupnik izveo striptiz na bini, žena završila u bolnici

Klix.ba
Jučerašnje historijsko glasanje meksičkog Kongresa o zakonu koji omogućava stranim investitorima da upravljaju naftnom industrijom, što je prvi slučaj u 70 godina, zasjenjeno je striptizom jednog od kongresmena.

Antonio Garcia Conejo, član Demokratske revolucionarne partije, skinuo je odjeću tokom svog govora kako bi dramatizovao tvrdnju da je taj zakon "pljačkanje naroda".

S 353 glasa "za" i 134 "protiv" Kongres je odobrio vladi da da privatnim stranim i domaćim kompanijama ugovore i licence za istraživanje naftnih bušotina i gasa. Zakon je od 31 prihvatilo 17 država Meksika.

Državna naftna kompanija Petroleos Mexicanos (Pemex) imala je monopol od 1938. godine kada je vlada preuzela operacije od stranih naftnih kompanija. Opozicija strahuje da bi multinacionalne kompanije, posebno one iz SAD ponovo mogle imati dominaciju nad meksičkom naftom kao što je bio slučaj prije 1938. godine. Meksiko je i dalje jedna od top pet izvoznika sirove nafte u SAD, gdje dnevno dostavlja milion barela.

Kongresmeni su raspravljali 20 sati prije nego je zakon usvojen.

Poseban zaokret nastao je kada se Garcia Conejo popeo na podij i skinuo. Stojeći u čarapama i boksericama optužio je vodeću partiju da troši državnu imovinu izglasavanjem privatizacije telekomunikacija.

"Ovako razgolićujete naciju. Gdje je benefit? Sramno! Ali ovo ne sramoti mene jer i vi imate tijelo", rekao je Garcia Conejo i naišao na salve oduševljenja kongresmena.

U sali su tenzije između političkih partija toliko bile jake da je ljevičarka Landy Berzunza završila u bolnici.

Zbog ovog glasanja održani su i protesti.

Prema statistikama, Pemex ima blizu 14 milijardi barela nafte i gasa u dokazanim i 115 milijardi barela u potencijalnim rezervama.