Svijet
0

Drama u Čileu, koji rudar će izaći prvi?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Već sedmu sedmicu 33 čileanska rudara zarobljeni su u rudniku u pustinji Atacama, dok se na površini aktivno radi na prokopavanju tunela kroz koji će ih izvući. I dok mašine kopaju, zvaničnici su počeli govoriti na temu koga će prvog smjestiti u kapsulu za izvlačenje i koliko bi to moglo trajati.

Vjeruje se da će tih 700 metara, koji dijele rudare od površine tla, biti prokopano najdalje do novembra. Kopa se rupa prečnika 70 centimetara, dovoljna da se kroz nju uvuče posebno dizajnirana kapsula i da se u nju smjesti jedna osoba.

Isplanirano je da se rudari, zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga, podijele u tri grupe.

Doktor Jorge Diaz iz spasilačkog tima smatra da bi rudari koji se najbolje snalaze s tehnologijom trebali izaći prvi. Potom bi trebali izaći najslabiji i najbolesniji, a na kraju grupa najsnažnijih.

Prethodno će medicinskim testovima biti određeno ko će u koju grupu, a konačnu odluku će donijeti spasilac koji će prvo sići u rudnik i asistirati rudarima te im objasniti plan.

Računa se da će za izvlačenje jednog rudara trebati sat i po vremena, prenosi agencija DPA.

Čileanska mornarica izradila je tri kapsule, iako se očekuje da će samo dvije biti iskorištene. Kopaju se tri rupe. Prva je iskopana do 432 metra i široka je 45 cm. Druga je već prokopana do rudara, ali se sada radi na njenom širenju. Treća, koju kopa najmoćnija mašina, radeći na planu C, dostigla je dubinu od 48 metara.

Proteklih dana spasilački timovi su radili na psihičkoj i fizičkoj pomoći rudarima.

Alberto Iturra, vodeći psiholog tima spasilaca, kazao je da rudarima kad izađu neće biti dozvoljeno da vide porodice sve dok se u bolnici ne oporave.

Rudare također obučavaju kako da se nose sa medijskim pritiscima jer se očekuje da će ih dočekati mnogo novinara, te kako da se nose sa novcem koji će im sigurno biti ponuđen u zamjenu za njihove priče.

Nekoliko medija već snima dokumentarce o čudnovatom preživljavanju ovih rudara.