Svijet
0

DR Kongo: Kabila pobjednik izbora, opozicija odbacuje rezultate

FENA
Joseph Kabila
Joseph Kabila
Predsjednik DR Konga Joseph Kabila ponovno je pobijedio na predsjedničkim izborima u zemlji, izvijestila je u petak Izborna komisija, pozvavši na mir nakon prvih privremenih rezultata koje opozicija smatra u potpunosti neprihvatljivima, prenose agencije.

Istodobno se njegov izborni protivnik, Etienne Tshisekedi sam proglasio predsjednikom države, odbacivši rezultate koje je objavila Izborna komisija.

"Smatram da su rezultati čista provokacija za narod DR Konga. Zbog toga se od danas smatram izabranim predsjednikom Demokratske Republike Kongo", rekao je Tshisekedi. Njegova stranka nije odlučila o predstojećem potezu, no "ne vjeruje" u kredibilitet Vrhovnog suda koji treba ratificirati rezultate.

Iz Kabilina izbornog štaba su objavili kako su iznimno sretni zbog Kabiline pobjede i ponosni na cijeli izborni proces. "Svijetu smo pokazali da znamo organizirati i finansirati izbore", rekao je visoki dužnosnik Konga i ambasador te zemlje u Londonu Kikaya Bin Karubi.

"Prema podacima Izborne komisije, Joseph Kabila osvojio je većinu od 48,97 posto biračkih glasova", rekao je novinarima predsjednik komisije Daniel Ngoy Mulunda. Tshisekedi je osvojio nešto manje od 32 posto glasova.

"Rezultat je u potpunosti neprihvatljiv", rekao je za Reuters voditelj izborne kampanje opozicionog kandidata Tshisekedija Alexis Mutanda. "Samo pogledajte što se događa u Kinšasi i u ostalom dijelu zemlje i shvatit ćete da mnogi ne prihvaćaju te rezultate." Opozicija smatra da je komisija izbjegla objaviti rezultate iz područja koja su poznata kao uporišta opozicionih stranaka.

Dosad je u nasilju koje je popratilo izbore, prema izvještaju Human Rights Watcha, smrtno stradalo 18 ljudi, stotinu ih je ranjeno. HRW je objavio kako je većinu ljudi ubila Republikanska garda, Kabiline sigurnosne snage. Pristalice oporbe izašle su na ulice, nezadovoljni izbornim rezultatima, prenosi France presse.

Izbori održani 28. novembra prvi su predsjednički izbori u DR Kongu, nakon rata u toj zemlji u kojemu je smrtno stradalo pet miliona ljudi. Njihova svrha je skretanje zemlje prema stabilnosti i poticanju investiranja nakon višegodišnjih previranja i sukoba. Objava rezultata tokom sedmice je odgađana dva puta zbog logističkih problema, što je dodatno ozlojedilo stanovništvo, koje je nestrpljivo iščekivalo izborne rezultate.

Međunarodni promatrači rekli su da je izborni proces obilježen nepravilnostima i lošom organizacijom, no to nije dovoljno da bi bili poništeni. Prije službene objave rezultata policija je automobilima patrolirala gradom, a pripadnici snaga sigurnosti bili su "naoružani" suzavcem, u slučaju izbijanja nereda.

Zbog straha od potencijalnog postizbornog nasilja neki stanovnici Kinšase napustili su grad i prije objave službenih rezultata. Smatra se da je tokom vikenda u glavni grad susjednog Konga otišlo više od 3000 ljudi. Vlada susjednog Konga pripremila je izbjegličke kampove sjeverno od Brazzavillea u slučaju nasilja u DR Kongu.

Novi predsjednik bi trebao položiti zakletvu 20. decembra, a Vrhovni sud će službeno proglasiti pobjednika izbora 17. decembra.