Svijet
7

Dozvola za kršenje zakona: FBI svojim doušnicima odobrio 5.658 zločina

Klix.ba
U najmanje 5.658 slučajeva u godini dana, FBI je svojim doušnicima odobrio zločine koji variraju od prodaje narkotika do planiranja pljački, piše u kopiji FBI-evog izvještaja do kojeg je došao USA Today.

Nakon što su ga vlasti bezbroj puta redigovale, "razvodnjeni" FBI-ev izvještaj iz 2011. godine, do kojeg se došlo na osnovu Zakona o slobodi informacija, otkriva da su agenti u prosjeku autorizirali 15 zločina dnevno, kako bi dobili neophodne informacije od svojih doušnika.

Dokument ne navodi ozbiljnost zločina niti sadrži informacije o zločinima koji su počinjeni bez dozvole Vlade. Tu je samo broj od 5.658 zločina koje su kriminalci počinili kako bi pomogli FBI-u u borbi protiv zločina. Zločini variraju od trgovine drogom do pljačke i podmićivanja.

Kao primjer teškog zločina počinjenog s dozvolom vlasti, USA Today navodi slučaj Jamesa Bulgera, bostonskog mafijaša kojem je federalna vlada dozvolila da upravlja bandom u zamjenu za unutrašnje informacije o organizaciji. Od tada, američki Justice Department naredio je FBI-u da prati i vodi evidenciju o svim zločinima doušnika te da godišnje dostavlja rezultate.

FBI taji svoje doušnike. Poznato je da su 2007. imali blizu 15 hiljada povjerljivih izvora. Justice Department ne dozvoljava nasilne zločine svojim agentima na terenu, a federalni tužioci moraju odobriti ozbiljne prekršaje. Sudeći prema zaključku generalnog inspektora FBI-a iz 2005. godine, agencija rutinski propušta pridržavanje pravila.

FBI-ev plan da prikupi informacije pomoću ovih metoda je samo vrh ledenog brijega, budući da lokalne, državne i federalne agencije također pokušavaju primijeniti slične prakse. FBI-ev udio u krivičnim gonjenjima iznosi samo 10 posto svih počinjenih zločina.

Denise Ballew, glasnogovornica FBI-a, odbila je da komentariše izvještaj, navodeći kako su okolnosti u kojima FBI dozvoljava svojim doušnicima dak krše zakon "povremene i strogo kontrolisane".