Uganda
0

Doživotna robija ili smrt za homoseksualce?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika Britanija i Kanada oštro su osudile prijedlog zakona prema kojem će pripadnici gay zajednice u Ugandi biti osuđeni na doživotnu kaznu zatvora ili čak osuđeni na smrt, prenosi britanski Times.

Premijeri Velike Britanije i Kanade, Gordon Brown i Stephen Harper, smatraju da je taj nacrt zakona neprihvatljiv. Brown je o tome razgovarao u subotu s predsjednikom Ugande Yowerijem Musevenijem, na marginama samita država Komonvelta.

Zakon protiv homoseksualnosti, koji još uvijek nije odobrila Vlada Ugande, bit će uskoro proslijeđen parlamentu. Prema članu 2. ovog zakona, osobi koja bude osuđena za gay seks slijedi doživotna kazna zatvora. Ukoliko je, pak, ta osoba zaražena HIV virusom, bit će osuđena na smrtnu kaznu, prenose agencije.

Većina političara podržava ovaj zakon, ističe Times i dodaje da će, ukoliko bude usvojen, svako ko u roku od 24 sata ne prijavi policiji pojavu homoseksualnosti u njegovoj blizini biti osuđen na tri godine zatvora. Takođe, osobama koje budu branile prava gay zajednice prijeti kazna od sedam godina zatvora.

Uganda je kriminalizovala mušku homoseksualnost još u 19. stoljeću, dok je bila britanska kolonija. Homoseksualci u toj zemlji su često žrtve nasilnih homofobičnih grupa, naročito u ruralnim krajevima gdje živi većina stanovništva.