Njemačka
0

Doživotna kazna za pokušaj terorističkog napada na SP-u

FENA
Jedan od dvojice Libanonaca, koji su nekoliko dana nakon Svjetskoga nogometnog prvenstva 2006. pokušali izvesti bombaške napade na putničke vlakove u Njemačkoj, osuđen je u utorak u Duesseldorfu na doživotnu zatvorsku kaznu zbog višestruka pokušaja ubojstva.

"Samo zahvaljujući činjenici da je pri izradbi eksplozivnih naprava učinjena pogreška, nije se dogodilo veće krvoproliće", rekao je sudac Nadzemaljskog suda u Duesseldorfu Ottmar Breidling obrazlažući presudu. Kako je priopćeno, Sudsko vijeće je uvjereno da je 24-godišnji Youssuf el Hajdib "radikalno islamističkih uvjerenja" i da je njegov čin "u svojoj biti duboko teroristički".

Sud je ustvrdio da je Youssuf el Hajdib sa sudionikom Jihadom Hamadom, koji je u Libanonu već osuđen na 12 godina zatvora, u srpnju 2006. postavio eksplozivne naprave u lokalne vlakove u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji. Da su naprave, koje su se sastojale od plinskih boca i metalnog otpada, eksplodirale, poginulo bi mnogo ljudi, a napad je mogao biti poput onih u Londonu i Madridu, rekao je Breidling,

Kako je nadalje priopćeno, motiv za napade bile su karikature poslanika Muhameda u skandinavskim dnevnicima. Dvojica Libanonaca, koji su do napada studirali u Njemačkoj, tim su se napadima htjeli "osvetiti za uvredu Poslanika".

Nakon uhićenja dvojice Libanonaca njemačke vlasti su pooštrile postupak za izdavanje studentskih viza.

El Hajdib je na presudu reagirao pokazivanjem "srednjeg prsta" okupljenim predstavnicima medija. Obrana je najavila reviziju jer smatra da je Jihad Hamad svjedočio pod prijetnjom mučenja.