Japan
0

Dozimetri za djecu koja žive u blizini Fukushime

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Djeca koja žive u najvećem gradu u blizini nuklearne elektrane Fukushima-Daiichi, koja je teško oštećena tokom potresa i cunamija koji je 11. marta pogodio Japan, dobiće mjerače radijacije, kako bi se pratila njihova izloženost radijaciji.

Oko 34.000 djece, prema odluci japanskih vlasti, dobiće dozimetar, kako je saopćeno, zbog rastuće zabrinutosti o njihovoj sigurnosti, pošto nuklearna kriza u nuklearki Fukushima predstavlja potencijalnu dugoročnu prijetnju.

Dozimetri će djeci starosti od četiri do 15 godina koja žive u Fukushimi, biti podijeljeni u septembru.

Energetski koncern TEPCO u čijem je vlasništvu nuklearka Fukushima-Daiichi izvinio se građanima.

"Jako nam je žao što smo vam izazvali brigu", rekao je predsjednik koncerna Masataka Shimizu na sastanku akcionara. Na današnjem sastanku se, prema pisanju dnevnika Nikej, pojavio rekordan broj akcionara, čak preko 8.600.

TEPCO je izložen oštrim kritikama zbog nuklearne katastrofe u svom postrojenju. Više od 4.000 akcionara se putem medija izjasnilo da koncern istupi iz nuklearne energije.

TEPCO-u je potrebna visoka svota novca kako bi obeštetio žrtve i za stabilizaciju reaktora, citirao je Nikej šefa koncerna Shimizua. Njegov koncern, kako je istakao, nalazi se u do sada neviđenoj krizi.

Shimizu je ostavkom preuzeo odgovornost za krizu, a njegov nasljednik je dosadašnji direktor Toshio Nishizawa.