Svijet
0

Downer: Povlačenje trupa iz Iraka bilo bi ludost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer izjavio je u srijedu da bi povlačenje trupa iz Iraka predstavljalo "ludost", jer međunarodne snage koje predvodi SAD konačno postižu uspjeh u akcijama protiv pobunjenika.

Downer ovom izjavom kritizira opozicijsku Laburističku stranku koja je najavila da će povući polovinu od 1000 australskih vojnika ako pobijedi na izborima zakazanim za subotu.

"Posljednja što želimo jeste promjene politike u Iraku za 180 stepeni. To bi doprinijelo obnovi nasilja kakvo smo imali ranije", izjavio je Downer u Singapuru, gdje prisustvuje Azijskom samitu kao izaslanik premijera Johna Howarda.

Laburistička stranka je prošle sedmice saopćila da se zalaže za prebacivanja 550 australskih vojnika iz Iraka u Afganistan, podsjeća agencija Associated Press.

Australski vojnici su sada u Iraku angažirani u neborbenim operacijama, kao što su obuka iračkih snaga i osiguravanje diplomata iz Australije.

Downer je istaknuo kako svi oni treba da ostanu u Iraku.

"Bilo bi ludo sada dramatično mijenjati kurs jer ostvarujemo napredak", rekao je on, navodeći da je proteklih mjeseci u Iraku opao broj napada koje izvode pobunjenici i pristalice svrgnutog diktatora Saddama Husseina.

Howardova vlada je više puta istaknula da se zalaže za održavanje sadašnjeg broja vojnika u Iraku sve dotle dok oni tamo budu potrebni i dobrodošli.

Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja premijerova koalicija desnog centra sada uživa manju popularnost od bloka lijevog centra na čijem su čelu laburisti.