Mađarska
0

Dovršen odbrambeni bedem oko Kolontara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Završen je odbrambeni bedem koji bi trebalo da zaštiti naselje Kolontar, na zapadu Mađarske, od eventualnog novog izlivanja otrovnog mulja iz rezervoara fabrike aluminija kod Ajke, izjavio je u utorak portparol državne uprave za odbranu od katastrofa Tibor Dobson.

Prema njegovim riječima, preostalo je samo da se kamenim kockama ojačaju najizloženiji dijelovi zemljanog zida i da se obavi tehnička kontrola.

Riječ je, u stvari, o trećem i posljednjem polukružnom nasipu, a da bi cijeli sistem bio povezan trebalo bi srušiti osam ionako teško oštećenih kuća, a u toku su pregovori gradonačelnika s njihovim vlasnicima o obeštećenju, prenose agencije.

Dobson je potvrdio da tokom noći nije došlo do novog pucanja ni jednog zida rezervoara fabrike, čak ni onog kod desete kasete, gdje je prije nekoliko dana uočena naprslina.

Dok se kvalitet vode u Torna potoku, riječici Marcal i Rabi stalno poboljšava, opasnost i dalje vreba od sitnih čestica otrovnih materija u zraku. Prema najsvježijim analizama nadležnih službi, zrak je ipak zagađen samo u najugroženijem dijelu područja, tako da se stanovnicima Kolontara, Devecsera i Šomlovašarhelja preporučuje da nose zaštitne maske.

U Devecseru je u ponedjeljak popodne otkriven leš starije žene, tako da je ona osma žrtva tragedije koja se dogodila 4. oktobra. Još 50 osoba se nalazi u bolnicama u Ajki, Vespremu i Budimpešti, od kojih je deset u teškom stanju.

Poslanici mađarskog parlamenta u ponedjeljak navečer jednoglasno su usvojili "lex MAL", specijalni zakon koji omogućava da država može da preuzme neku privatnu firmu u vanrednim situacijama, kojom bi privremeno upravljao resorni ministar, ili vladin povjerenik.

Neposredno nakon toga generalni direktor državnog ureda za odbranu od katastrofa Goerg Bakondi imenovan je za vladinog povjerenika za odbranu od katastrofa i u tom svojstvu će rukovoditi MAL-om čim zakon bude objavljen u Službenom glasniku Mađarske, vjerovatno sredinom sljedeće sedmice.

Bakondi će, tako, preuzeti nadležnosti generalnog direktora MAL-a Zoltana Bakonjija i predsjednika Skupštine akcionara te kompanije Lajosa Tolnaija.

Bakonjija su u ponedjeljak uhapsili pripadnici Nacionalnog istražnog ureda, mađarske varijante američkog FBI-a, zbog sumnje da je odgovoran za smrt i povrede više osoba i oštećenje životne sredine.