Smršao 16 kilograma
0

Dotcom: Protiv mene se vodi politički slučaj, pobijedit ću

Sarajevo-x.com
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Kim Dotcom (Foto: AFP)
U svom prvom intervjuu, nakon što je u januaru uhapšen na Novom Zelandu, osnivač Megauploada Kim Dotcom kaže kako će izaći kao pobjednik u slučaju internetske piraterije, koji je opisao kao "politički".

U slučaju koji se smatra jednim od najvećih u historiji autorskih prava, američke vlasti optužuju Dotcoma za iznudu i druge federalne prekršaje. Vlasti u SAD-u tvrde da su on i njegove kolege oštetili tekstopisce, pjevače, glumce i režisere za oko pola milijarde dolara.

Dotcom je uhapšen 20. januara i pušten na slobodu uz kauciju. Pod uslovom puštanja, Dotcom je pristao na kućni pritvor i nije mu dopušten pristup internetu.

"Dok sjedim u kući pitam se zašto to čine? U ovom slučaju ne mogu pobijediti", kazao je Dotcom.

Dotcom je u svom prvom intervjuu izjavio kako su u Megauploadu postojali ljudi zaduženi za zaštitu autorskih prava.

"Uvjereni smo da ćemo u ovom slučaju pobijediti. Mislimo kako su koraci poduzeti protiv nas bili politički motivisani", dodao je Dotcom.

Dotcom je kazao i to kako mu prvog dana u zatvoru u Aucklandu nisu dali deku i toaletni papir. Tvrdi kako su ga svaka dva sata budili da se uvjere da je živ.

Dotcom je na američkom sudu opisan kao osoba visine 1,95 metara i težine 146 kilograma. Drago mu je, kaže, što je smršavio u pritvoru.

"Izgubio sam 16 kilograma", dodao je Dotcom.