Guardian
0

Dostava gasa Evropi samo "probna isporuka"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dopisnik britanskog The Guardiana iz Bruxellesa izvještava u utorak da su se pojavile nove sumnje nakon obećanja Rusije da će obnoviti isporuke gasa u evropske zemlje.

Ruski energetski gigant Gazprom saopćio je da će od jutros ponovo isporučivati taj energent Evropi, sedmicu dana nakon što su gasovodi koji vode od Sibira preko Ukrajine presahnuli, zbog čega je pola Starog kontinenta bilo suočeno sa zimskom krizom goriva.

Iako je Aleksandar Medvedev, zamjenik direktora ruskog državnog monopola, u ponedjeljak nagovijestio da su sporazumom postignutim uz posredovanje Evropske unije uklonjene i posljednje prepreke u dvosedmičnom sporu s Ukrajinom, Igor Sečin, zamjenik ruskog premijera i šef energetskog sektora, za Guardian je izjavio da će obnova dostave gasa biti samo, kako se izrazio, probna isporuka.

Za rješenje spora ključno je raspoređivanje evropskih, ruskih i ukrajinskih posmatrača. Sečin je, međutim, rekao da ruski posmatrači još nisu raspoređeni u Ukrajini, što bi mogao biti znak, smatra briselski dopisnik Guardiana, da bi postignuti sporazum mogao propasti.

Financial Times piše u utorak da je Bugarska, koja je najteže pogođena ovom krizom, odlučila razmotriti svoju totalnu zavisnost od ruskog gasa. Vlada u Sofiji je najavila da će od Evropske unije zatražiti finansijsku pomoć za diverzifikaciju izvora energije.

Mnogi Bugari su istovremeno doveli u pitanje bliske veze s Moskvom, budući da su milioni ljudi u svojim domovima, uredima i tvornicama ostali bez gasa. Bivši bugarski ambasador u Moskvi Ilian Vasilev izjavio je da je ova kriza mnogima otvorila oči.

U Srbiji, koja 87 posto gasa dobija iz Rusije, položaj Rusije je mnogo sigurniji, naglašava list. Državna kompanija za distribuciju gasa Srbijagas najavila je, međutim, da bi zbog prekida u snabdijevanju mogla tužiti Ukrajinu.

Istovremeno, piše Financial Times, energetski sporazum potpisan s Rusijom u decembru neće se dovoditi u pitanje.