Francuska ministrica
0

'Doseljenike treba ugovorom obavezati da ne nose burke'

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuska ministrica za porodicu Nadine Morano smatra da bi njena zemlja trebala uvesti pravilo potpisivanja ugovora o nenošenju burke imigrantima koji tu žele živjeti.

Taj dio dodao bi se već postojećem "ugovoru o integraciji", kojim se doseljenicima brane prisile na brak i poligamija.

"Jednakost između muškaraca i žena je fundamentalni princip francuskog društva", navodi Morano. "To se odnosi na poligamiju, prisilu na brak, spolno sakaćenje i nošenje vela preko cijelog lica."

Svoj prijedlog iznijela je na jučerašnjem sastanku vlade, nakon tromjesečne debate o nacionalnom identitetu koja je tu vođena, piše Daily Mail.

U januaru je vođena polemika i oko toga treba li ženama koje nose ovakvu odjeću zabraniti korištenje sredstava javnog prevoza i ulazak u institucije poput škola i bolnica.

Predsjedavajući vladinog komiteta Andre Gerin izjavio je da bi potpuna zabrana burki podigla tenzije i dovela do raznih oblika ekstremizma.

"Preporučujemo da sve žene pokažu svoje lice kad ulaze u javne institucije ili sredstva javnog prevoza, te da se ne pokrivaju dok su u njima", dodaje Gerin.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Brice Hortefeux u decembru je izjavio kako i ženama koje nose burke, ali i njihovim muževima, treba uvesti "sistematsku zabranu" odobravanja državljanstva Francuske.

I predsjednik ove zemlje Nicolas Sarkozy slaže se da ove osobe nisu dobrodošle u Francuskoj.

Burka je materijal kojim se prekriva cijelo tijelo, a na očima se nosi mrežica. Nikab se nosi preko cijelog tijela, a ima prorez na očima.

Tek 5.000 žena od pet miliona stanovnika Francuske nosi ovakvu odjeću. Godine 2004. ovdje je donesen zakon kojim se studentima i uposlenicima zabranjuje nošenje marama i drugih vjerskih simbola u obrazovnim ustanovama, s ciljem odbrane sekularizma.