Svijet
0

Dopisnik BBC-a možda organizirao vlastitu otmicu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinske sigurnosne snage provjeravaju mogućnost da je nestali dopisnik BBC-a iz Pojasa Gaze Alan Johnston organizirao vlastitu otmicu prije četiri sedmice, piše u ponedjeljak arapski list "Al Hayat".

List koji se izdaje u Londonu navodi kako je Johnston namjestio da ga odvedu palestinski ekstremisti nakon što su mu nadređeni javili kako će uskoro morati da napusti svoj dosadašnji posao.

U izvještaju arapskog lista se dodaje da je Johnson čekao 15 minuta da ga odvedu njegovi "otmičari" i kako je otada dobrovoljno na nepoznatom mjestu.

Britanska medijska kuća odbila je komentirati taj izvještaj.

Prošle sedmice su palestinski novinari pozvali lokalne i strane medije da bojkotuju sednice palestinske vlade i sve događaje vezane za nju ne bi li uložila veći napor da se Johnson oslobodi.

Palestinski sigurnosni izvori su rekli da su 44-godišnjeg dopisnika otela četiri maskirana i naoružana napadača iz njegovog vozila na putu kući iz dopisništva 12. marta. Napušten Johnsonov automobil nađen je istog dana u gradu Gazi.

Kolege otetog dopisnika okupljaju se u ponedjeljak u Londonu u znak podrške, javlja BBC.

U nedelju, na Uskrs, nadbiskup Jorka John Sentamu je zahtijevao Johnsonovo hitno puštanje, poručivši otmičarima da im oteti čovjek nije neprijatelj. U subotu su organizirani mitinzi u Ramallahu, Nablusu, Dženinu, na Zapadnoj obali i u gradu Gazi, u znak solidarnosti s Johnsonom.

Okupljeni su apelirali na palestinske vlasti da učine više kako bi dopisnik bio pušten. Otkako je nestao, za Johnsona se ništa nije čulo, već se samo spekuliralo da ga je oteo moćni palestinski klan i da zahtijeva visok otkup.

Predstavnici palestinske vlade tvrde kako čine sve da utvrde gdje se nalazi te da bude pušten.

Johnson je izvještavao iz Pojasa Gaze skoro tri godine i u posljednje vrijeme bio jedini strani dopsinik koji je tamo stalno živio.

Posljednjih nekoliko godina učestale su otmice stranaca - humanitarnih radnika i novinara, u tome području gdje se širi bezakonje. Niko od otetih nije, međutim, držan toliko dugo kao Johnson, koji je uživao ugled širom Bliskog istoka.

On se BBC-u pridružio 1991. godine i izvještavao iz Uzbekistana i Afganistana.