Svijet
0

Donji dom Kongresa SAD-a odobrio špijuniranje telefona i interneta

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Donji dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država je u srijedu odobrio produženje rada Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) na prikupljanju zapisa o telefonskim razgovorima i online razmjeni američkih građana, poslije rasprave o privatnosti koja je došla u fokus nakon što je bivši analitičar NSA Edward Snowden iznio u javnost detalje o ovoj špijunaži koju provode SAD.

Odluka je donesena sa 217:205 glasova, nakon žestoke debate u kojoj su jedni zastupali pravo na privatnost, a drugi isticali potrebu da vlasti osujete terorističke planove i napade.

Pojedini zakonodavci su, međutim, istakli kako su bili šokirani otkrićem da NSA vodi evidenciju o stotinama miliona telefonskih poziva u SAD-u, kao i da prikupljaju podatke u vezi sa korištenjem interneta u cijelom svijetu, piše AP. Uz to, takav angažman košta milijarde dolara, što je poseban problem.

Zagovornici operacija nadzora koji provodi NSA tvrde da je njima osujećeno najmanje 50 terorističkih djela u više od 20 zemalja.

Također, Dom je podržao amandman koji propisuje da predsjednik SAD-a traži odobrenje Kongresa prije nego, eventualno, pošalje američke vojne snage u Siriju u kojoj bjesni rat.