Svijet
21

Donjeck počeo izdavati svoje pasoše

FENA
Proruski pobunjenici u ukrajinskoj separatističkoj pokrajini Donjeck u srijedu su počeli izdavati vlastite pasoše u pokušaju da učvrste svoju nezavisnost od prozapadne vlade u Kijevu.

Crveni putni dokumenti slični su po izgledu ruskim pasošima i izdale su ih vlasti samoproklamovane Narodne Republike Donjeck - regije čiju nezavisnost nije priznala čak ni Moskva.

Prvi pasoši izdati su čelniku pobunjene industrijske regije Aleksandru Zaharčenku i grupi tinejdžera koji su navršili 16 godina života tokom 23-mjesečnog sukoba i moraju imati vlastite lične dokumente.

"Čekala sam na ovaj pasoš dvije godine", izjavila je učenica Aleksandra Mazurenko za AFP.

"Veoma sam ponosna što ću biti u stranju da koristim ovaj pasoš da putujem u Rusiju", kazala je.

Da li će njene nade postati realnost ostaje, međutim, otvoreno pitanje.

Rusija je oprezno saopćila kako poštuje želje izražene na referendumima o nezavisnosti održanim u Donjecku i u susjednoj regiji Lugansk u maju 2014. Ta nenadzirana glasanja osudili su, međiutim, kao nelegalne Ukrajina i njeni zapadni saveznici.

Moskva je u međuvremenu održala razgovore s Kijevom o stjecanju veće nezavisnosti za regije unutar jedinstvene Ukrajine. Nije bilo nikakve trenutne reakcije Rusije na potez pobunjenika. Zaharčenko je, međutim, izgledao neuzdrman neobaveznom pozicijom Moskve.

Dokazali smo i sebi i našim neprijateljima da možemo stvoriti vlastitu državu - izjavio je Zaharčenko novinarima nakon ceremonije svečanog izdavanja pasoša.

"Južna Osetija i Rusija nas priznaju", koji bismo zemlje još trebali? Ostale zemlje priznat će nas kada dođe vrijeme za to - kazao je.

Južna Osetija je separatistička regija prozapadne bivše sovjetske republike Gruzije, čiju je nezavisnost priznala Rusija nakon što su dvije zemlje vodile kratkotrajni rat u 2008.

Suverenitet Južne Osetije priznala je, međutim, samo nekolicina ruskih saveznika, kao što su Venecuela i Nikaragva. Zaharčenko je izjavio da pasoše Donjecka može posjedovati svako ko namjerava da učestvuje na spornim ali još nezakazanim regionalnim lokalnim izborima.

Kijev tvrdi da se izbori moraju održati u okviru ukrajinskih zakona i da ih trebaju nadzirati posmatrači iz Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) - dva uvjeta koji militanti odbijaju da prihvate.

Zaharčeno je izjavio kako očekuje da se izbori u Donjecku odreže "kada svi dobiju nove pasoše".

Upitan šta namjerava učiniti sa svojim ukrajinskim pasošem, Zaharčenko je jednostavno rekao: "Pucat ću u njega".

Skoro 9.200 ljudi je poginulo i više od 1,5 miliona napustilo je svoje domove otkako je pobuna izbila u aprilu 2014.