Vijeće sigurnosti UN-a
0

Donesena rezolucija o zabrani letova nad Libijom

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak uvečer je prihvatilo rezoluciju koja omogućava uspostavu zone zabrane leta i druge mjere za zaštitu civila u Libiji, izvijestile su svjetske agencije.

Glasanje na East Riveru došlo je u trenutku kada je Moamar Gadafi poručio libijskim pobunjenicima da njegove oružane snage u noći na petak ulaze u njihovo uporište Benghazi i da neće pokazati milost prema borcima koji će im pružati otpor.

Rezolucija o nametanju zone zabranjene za letove prihvaćena je s 10 glasova za, nijednim protiv i pet suzdržanih - stalnih članica Kine i Rusije, te Indije, Brazila i Njemačke.

Francuski diplomatski izvori sugerirali su da bi ciljani zračni napadi mogli odmah početi, izvijestila je agencija AFP.

Najnovije Gadafijeve prijetnje stvorile su osjećaj da je došao odlučujući trenutak nakon mjesec dana libijske pobune, nadahnute masovnim protestima protiv autokratske vladavine u mnogim arapskim zemljama.

Rezolucija Vijeća sigurnosti, koju je podržala Arapska liga, a nacrt predložili Francuska, Velika Britanija i Libanon, otvara put za zračne udare za zaštitu civila od osvete snaga lojalnih Gadafiju, koji autokratski vlada Libijom već 41 godinu.

Ona daje ovlasti za uspostavu "no-fly" zone i primjenu "svih potrebnih mjera" kako bi se zaštitili civili izloženi prijetnji, ali isključuje razmještaj stranih kopnenih snaga.

U naglom zaokretu u tonu, Sjedinjene Države su objavile da su se aktivno zalagale za mjere koje uključuju i moguće bombardiranje vladinih ciljeva, ali protiv intervencije kopnenih snaga.