Nikolas Sarkozy
0

"Donesena historijska odluka o klimatsko-energetskom planu"

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je u petak sporazum Evropske unije o klimatsko-energetskom planu i smanjenju emisije ugljendioksida "historijskom" odlukom.

"Ono što se desilo je historijsko, nema kontinenta na svijetu koji ima tako obavezujuće propise kao što su ovi koje smo mi jednoglasno usvojili", rekao je Sarkozy novinarima nakon evropskoga samita posvećenog uglavnom tom pitanju.

Evropski plan govori o ciljevima koje treba realizirati, po zemljama i po ekonomskim sektorima, kako bi EU smanjila emisiju stakleničkih plinova za 20 posto do 2020. godine, a povećati udio obnovljive energije u ukupnoj potrošnji.

Čelnici su dogovorili i plan za oporavak evropske ekonomije, koja je ozbiljno počela pogađati globalna finansijska kriza.

"Dogovorili smo ambiciozni paket", rekao je na konferenciji za novinare britanski premijer Gordon Brown.

"Svi su se složili da se radi o vrlo ozbiljnoj krizi. Svi su se složili da postoji potreba za ekonomskim oporavkom na temelju plana EK", rekao je Sarkozy.

Ipak, čelnici su odbacili francusko-britanski poziv na smanjivanje PDV-a, odgodivši raspravu o tom pitanju za sastanak ministara financija u proljeće sljedeće godine.

Temelj za raspravu bio je prijedlog Evropske komisije, koji uključuje fiskalne poticaje i investicije u visini od 1,5 posto GDP-a u EU-u ili 200 milijardi eura.