Kirgistan
0

Donatori obećali pomoć za obnovu od 1,1 milijardu dolara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodne finansijske institucije i zemlje donatori izdvojit će za pomoć Kirgstanu 1,1 milijardu dolara u obliku kredita i bespovratnih donacija, objavio je poslije susreta predstavnika svjetskih finansijskih organizacija s kirgistankim rukovodstvom ministar finansija te zemlje Čorobek Imašev.

Kako je u utorak prenijela ruska agencija Itar-Tass, detalji dodjeljivanja pomoći biće naknadno precizirani, a mnogi sporazumi o davanju sredstava zahtijevaju ratifikaciju parlamenta, koji će biti izabran najesen.

Prethodno je ruska agencija prenijela saopćenje pres službe vlade Kirgistana po kojem će 600 miliona dolara biti potrošeno do kraja 2010. kao hitna pomoć toj zemlji.

Direktor Svjetske banke za strategije i operacije Theodor Alers izjavio je da su najveći kreditori Kirgistana ovog puta Azijska banka za razvoj (ABR), Evropska komisija, Antikrizni fond ABR i Svjetska banka.

Na otvaranju donatorske konferencije u Biškeku kirgistanke vlasti apelovale su za pomoć za obnovu zemlje u iznosu od 1,2 milijarde dolara.

Obraćajući se predstavnicima skoro 30 zemalja i 15 međunarodnih donatorskih organizacija, predsjednica Roza Otunbajeva izjavila je da je procjena Biškeka da će za obnovu naselja u Oškoj i Džalabadskoj oblasti na jugu zemlje biti potrebno više od 350 miliona dolara, a, pored toga, za obnovu privrede juga zemlje 100 miliona dolara, javila je agencija RIA Novosti.

U tim oblastima u junu su izbili neredi i sukobi između Kirgiza i Uzbeka u kojima je, prema nezvaničnim podacima, poginulo više od 2.000 osoba, a bilo je raseljeno ili je izbjeglo približno milion stanovnika.

Otunbajeva je rekla da bi zbog nereda bruto društveni proizvod mogao da bude smanjen za pet posto i da će za prevazilaženje problema u sektoru prehrambene industrije i energetike biti potrebno između 50 i 180 miliona dolara.

  • Radi obnove privrede i rješavanja socijalnih problema, Biškek će morati da ide na povećanje deficita budžeta, koji će iznositi na kraju godine 619 miliona američkih dolara, rekla je predsjednica Kirgistana.

Otunbajeva je, kako prenosi Itar-Tass, rekla da pred kirgistanskim rukovodstvom stoje tri zadatka - stvaranje baze za političku konukrenciju i demokratsku borbu različitih idejnih platformi, borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava.