Seksualni skandal zaboravljen
0

Dominique Strauss-Kahn se vraća u javni život

SRNA
Govorom na ekonomskom forumu u Pekingu, bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn vratio se u javni život, sedam mjeseci nakon što je uhapšen zbog seksualnog napada za koji su optužbe kasnije odbačene.

Dominique Strauss-Kahn je bio primoran da podnese ostavku na rukovodeću funkciju u MMF nakon optužbi za seksualni napad na radnicu hotela u New Yorku nakon čega je morao da odustane i od kandidature za predsjednika Francuske.

Optužbe su odbačene u augustu, ali osim nekoliko pojavljivanja u medijima kada je pokušavao da se odbrani, Strauss-Kahn se uglavnom povukao iz javnosti.

Prije 45-minutnog govora o opasnostima sa kojima se suočava Evropa opterećena dugovanjima, Strauss-Kahn nije želio da govori o hapšenju ili ostavci u MMF, osim što je novinarima kratko odgovorao "bez komentara".

Na forumu, koji je organizovala kineska internet kompanija Net iz, Dominique Strauss-Kahn je rekao da je monetarna unija bez centralnog budžeta nešto što nema nikakvog smisla. 

"Nisam siguran da li se njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Sarkozy jasno razumiju i to je, vjerovatno jedan od razloga zašto cijeli evropski sistem ne može da napreduje. Nijedan od problema nije obrađen. Nema centralnog budžeta u Evropi, nema institucionalnog centra, kreditora kao posljednje opcije, niti proširenja monetarne politike", istakao je Strauss-Kahn.