Sumnja se u kredibilitet žrtve
0

Dominique Strauss-Kahn pušten bez kaucije

SRNA
Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn
Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn pušten je danas iz kućnog pritvora bez kaucije odlukom suda u New Yorku, gdje je održano ročište povodom optužbe da je seksualno napastvovao sobaricu u jednom njujorškom hotelu.

Tužilaštvo je tokom današnjeg ročišta objavilo da su se pojavile sumnje u kredibilitet navodne žrtve.

"Zaključio sam da su se okolnosti u ovom slučaju značajno promijenile i slažem se da je značajno opao rizik da se optuženi ne pojavi ovdje", rekao je sudija.

Strauss-Kahn je oslobođen nakon što je dao usmeno obećanje da će se pojaviti pred sudom kada bude pozvan. Sud je, ipak, odlučio da zadrži pasoš bivšeg direktora MMF-a.

Policijski zvaničnici rekli su ranije američkim medijima da je sobarica nekoliko puta lagala od 14. maja, kada se, navodno, dogodio napad.

Utvrđeno je da je ova žena, porijeklom iz Gvineje, lagala i prilikom podnošenja zahtjeva za dobijanje azila u SAD.

Advokat ove žene rekao je da je ona sama objasnila vlastima situaciju u vezi sa prijavom za azil, ali da se njene tvrdnje o seksualnom napadu nisu promijenile.
Strauss-Kahn (62) je bio u kućnom pritvoru u Njujorku od kada je u maju platio kauciju od šest miliona dolara u gotovini i akcijama, a ova sredstva sada će mu biti vraćena.