New York Times
0

Dominique Strauss-Kahn, ipak, nedužan?

SRNA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: AP)
Sudski slučaj, koji je u Njujorku pokrenut protiv bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna zbog optužbi za seksualni napad na radnicu hotela, mogao bi da propadne, jer su istražioci otkrili da postoji sumnja u kredibilitet iskaza žene, izjavili su neimenovani policijski zvaničnici, prenosi američki dnevnik "New York Times".

Prema pisanju lista, iako rezultati forenzičkih ispitivanja ukazuju na to da je bilo seksualnih odnosa između Strauss-Kahna i žene, tužilaštvo sada ne vjeruje u veći dio priče koju je iznijela oštećena o okolnostima spornog događaja ili o sebi.

Jedan od policijskih zvaničnika rekao je da je od 14. maja, kada su iznesene prve optužbe protiv Strauss-Kahna, žena je neprestano lagala.

Tužioci su se juče sastali sa advokatima bivšeg direktora MMF-a i iznijeli detalje o novim momentima, zbog čega obje strane razgovaraju o mogućem odbacivanju optužbe.

List prenosi izjavu jednog od zvaničnika, koji je rekao da se među novootkrivenim dokazima o ženi, koja je iz Gvineje, nalaze i pitanja o njenom zahtjevu za azil i moguća povezanost sa ljudima umiješanim u kriminalne aktivnosti, uključujući trgovinu drogom i pranje novca.

Tužilaštvo i odbrana danas će se vratiti pred sud u Manhanttanu, gdje se očekuje da će sudija Michael Obus razmotriti olakšanje uslova kaucije, prema kojim je Strauss-Kahn oslobođen nekoliko dana nakon iznošenja optužbi.

List ističe da su nova otkrića u ovom slučaju velika promjena srećnih okolnosti po Strauss-Kahna, koji je smatran jednim od najjačih kandidata za novog predsjednika Francuske prije nego što je osuđen za seksualni napad na ženu koja je došla da pospremi luksuzni apartman u hotelu "Sofitel", u kojem je on odsjeo tokom boravka u New Yorku.