Richard Hollbrooke
0

Dolina Svat prijetnja za SAD, Indiju i Pakistan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Djelovanje islamističkih pobunjenika u pakistanskom regionu Svat predstavlja zajedničku prijetnju za SAD, Indiju i Pakistan, rekao je danas Richard Holbrooke, specijalni izaslanik SAD-a za Afganistan i Pakistan.

On je na sastanku sa indijskim ministrom spoljnih poslova i visokim bezbjednosnim zvaničnicima te zemlje u New Delhiju zatražio da Indija preuzme veću ulogu u stabilizovanju situacije u regionu.

"Prvi put za 60 godina, od nezavisnosti vaše zemlje i Pakistana, SAD i svi mi suočavamo se s neprijateljem koji predstavlja direktnu prijetnju za naša rukovodstva, naše prestonice i naše narode", rekao je Holbrooke novinarima.

Američki izaslanik je imao na umu dolinu Svat, nekada privlačnu turističku destinaciju, koju danas kontrolišu talibani i drugi islamistički pokreti, prenio je Reuters.

Pakistanske vlasti danas su se složile da ponovo uvedu islamski zakon u dolini Svat, kako bi umirile pripadnike talibanskog pokreta koji se bore za usvajanje šerijata, umjesto sekularnog pakistanskog zakona.