Svijet
0

Dolazak Condoleezze Rice i Roberta Gatesa u Egipat

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Američka šefica diplomatije Condoleezza Rice i sekretar odbrane Robert Gates stigli su u utorak u Egipat, prvu etapu turneje po Bliskom Istoku, s ciljem da suzbiju uticaj Irana u regionu te dobiju odlučnu podršku svojih arapskih saveznika u Iraku, izvještavaju novinari AFP- a koji prate američke dužnosnike.

Posjeta američke državne tajnice Condoleezze Rice i sekretara odbrane Roberta Gatesa uslijedila je dan nakon što je Washington objavio ugovore vojne pomoći od desetaka milijardi dolara svojim arapskim partnerima, pozvanim da pomognu Iraku i Izraelu.

Ovi ugovori obuhvataju 13 milijardi dolara Egiptu, 30 milijardi Izraelu i 20 milijardi za Saudijsku Arabiju. Ostale zemlje Zaljeva trebalo bi također dobiti značajne isporuke oružja u iznosima koji još nisu definirani.

Rice i Gates bit će zajedno u utorak u Charm el-Cheikhu u Egiptu, zatim u Džedi u Saudijskoj Arabiji, a potom nastavljaju odvojeno svoje turneje po regionu.

U Egiptu će se sastati s egipatskim zvaničnicima, ministrima Vijeća za suradnju sa zemljama Zaljeva, Jordana i Egipta "radi konsultacija o regionalnim pitanjima", posebno iračkom pitanju.