Pronađeni u zgradama libijske vlade
0

Dokumenti pokazali veze zapadne špijunaže s Libijom

FENA
George Bush
George Bush
Dokumenti pronađeni u libijskim vladinim zgradama ukazuju na čvrstu saradnju između američke CIA-e i obavještajnih agencija Muamera Gadafija, uključujući i prebacivanje osumnjičenih u tu sjevernoafričku zemlju radi ispitivanja, pišu danas mediji.

Centralna obavještajna agencija, za vrijeme administracije predsjednika Georgea Busha, dovodila je osumnjičene za terorizam u Libiju i sugerirala pitanja koja su libijski isljednici trebali da postavljaju, piše Wall Street Journal citirajući dokumente nađene u štabu libijske vanjske sigurnosne agencije.

CIA je također poduzela korake, 2004. godine, da uspostavi "stalno prisustvo" u toj zemlji, piše list pozivajući se na poruku glavnog operativca Agencije Stephena Kappesa šefu libijske obavještajne službe Musi Kusi.

Sugerirajući bliske veze između dva visoka funkcionera tajnih službi, poruka počinje sa "Dragi Musa", a bila je potpisana sa "Steve", navodi list.

Jedan neimenovani američki zvaničnik je izjavio listu da je u to vrijeme Libija probijala led prema Zapadu. On je skrenuo pažnju da se to radilo u vrijeme kada je SAD uspješno uvjerio libijsku vladu da odustane od nuklearnog naoružanja i pomogne u zaustavljanju terorista koji su za metu uzeli Amerikance u SAD-u i inostranstvu.

Dokumente su pronašli istraživači Human Rights Watcha koji su obilazili zgrade libijske vlade i kopije dali Wall Street Journalu.

Prema listu New York Times, američke obavještajne službe su osumnjičene za terorizam poslale najmanje osam puta na saslušanja u Libiju, i pored poznate reputacije te zemlje da muči zatvorenike.

U zamjenu, Libija je tražila da im se pošalje vođa opozicije Abu Abdulah el-Sadik, a oficir CIA-e je odgovorio da su oni "privrženi razvitku tih odnosa u korist obje službe" i obećao da će uraditi sve kako bi ga locirali, navodi se u dokumentima.

Human Rights Watch navodi da je iz dokumenata saznao da je Sadik bilo ratno ime Abdul Hakim Belhajda, koji je sada jedan od vojnih vođa pobunjenika, piše Time.

Britanski list Independent također piše da se iz tajnih dokumenata otkrivenih u uredu Muse Kuse vidi da je Britanija prenosila Gadafijevim špijunima detalje o izbjeglim protivnicima.

U tim dokumentima se dalje vidi da je ured bivšeg premijera Tonyja Blaira tražio da se sastanak 2004. godine s Gadafijem u Tripoliju održi u beduinskom šatoru, piše list.

Glasnogovornica CIA-e Jennifer Youngblood u petak nije željela komentirati dokumente, ali je izjavila da "ne može čuditi što CIA sarađuje sa stranim vladama kako bi pomogla zaštititi našu zemlju od terorizma i drugih pogibelji", navodi New York Times.