Svijet
0

Dokumenti i fotografije iz Yad Vashema na internetu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Memorijalni centar holokausta Yad Vashem u Jerusalemu udružio se s Googleom kako bi fotografije i dokumenti koje posjeduje predstavio preko interneta.

Prvih 130.000 fotografija dospjelo je na web-stranicu uoči obilježavanja Dana sjećanja na holokaust u četvrtak 27. januara. Novi projekt omogućuje korisnicima da traže ključne riječi i podatke kao i kod uobičajenih pretraga preko Googlea, navodi Associated Press.

Inače, veliki dio arhive Yad Vashema je već dostupan preko web-stranice centra. Sada će međutim biti omogućeno da korisnici pridonose projektu dodavanjem vlastitih priča, komentara i dokumenata o članovima porodica koji se pojavljuju u online arhivima.

Predsjedavajući Yad Vashema Avner Shalev izjavio je kako bi se mogli pojaviti antisemitski komentari, ali smatra da takav rizik treba prihvatiti, imajući u vidu korist za buduće generacije koje traže informacije o svojim precima.

"To je dio naše vizije - da povežemo znanje i informacije Yad Vashema s modernom tehnologijom i prenesemo ih mladima", rekao je Shalev.

Projekt je počeo prije tri godine u jednom Tel Avivu, gdje je sjedište istraživačkih operacija Googlea u Izraelu. Na inicijativu Googlea zaposleni 20 posto radnog vremena mogu posvetiti projektima koje smatraju važnim.

Korištena je tehnologija eksperimentalnog optičkog prepoznavanja simbola kako bi tekstovi u dokumentima i fotografije mogli da se traže na više jezika.

Ovaj potez je uslijedio nekoliko dana nakon što je Memorijalni centar pokrenuo verziju na jeziku farsi na svom kanalu YouTube kako bi i Iranci mogli saznati o nacističkom genocidu u kojem je ubijeno šest miliona Židova.

Sljedeći prioritet Yad Vashema je digitalizacija kolekcije svjedočenja preživjelih.