Vođa islamističkih pobunjenika
0

Doku Umarov zaprijetio Rusiji "godinom krvi i suza"

FENA
Doku Umarov  (Foto: AFP)
Doku Umarov (Foto: AFP)
Vođa islamističkih pobunjenika na sjevernom Kavkazu Doku Umarov najavio je da će ova godina biti godina krvoprolića u Rusiji.

"Potrudit ćemo se da ova godina bude godina krvi i suza za vas", rekao je Umarov u videoporuci objavljenoj u petak navečer na kavkaskoj web-stranici koju koriste pobunjenici.

Prema njegovim riječima, napadi su odgovor na "bezakonje" koje su u regiju uveli ruski premijer Vladimir Putin "i njegovi psi", prenosi AFP.

Umarov je dodao da pobunjenici takvim akcijama žele da navedu ruski narod da traži od lidera povlačenje sa sjevernog Kavkaza.

To je prvo pojavljivanje Umarova u javnosti poslije samoubilačkog bombaškog napada na moskovskom aerodromu prije dvije sedmice, u kojem je poginulo 36 ljudi.

Nije jasno da li je poruka snimljena prije ili poslije napada na aerodrom Domodedovo jer je Umarov rekao da je snimak sačinjen uoči "specijalne akcije" ne navodeći nikakav datum i ne precizirajući o čemu se radi.

Ruske snage sigurnosti vjeruju da je samoubilački napad na aerodrom izveo 20-godišnji mladić porijeklom iz jedne od sjevernokavkaskih republika.

Umarov je sebe proglasio liderom takozvanog "Kavkaskog emirata", koji teži ujedinjenju islamskih grupa na sjevernom Kavkazu i uspostavljanju šerijatskog zakona.