Gerila poručuje
0

"Doku Umarov je živ i zdrav"

FENA
Doku Umarov  (Foto: AFP)
Doku Umarov (Foto: AFP)
Vođa gerile na ruskom Kavkazu Čečen Doku Umarov živ je i zdrav, objavljeno je u ponedjeljak na internetskoj stranici bliskoj pobunjenicima, što je u suprotnosti s informacijama da je ubijen u nedavnoj vojnoj operaciji.

"Doku Umarov je živ i zdrav. Nije ranjen i nije ni mogao biti ranjen jer se nije nalazio u zoni bombardiranja", piše na nezavisnoj čečenskoj internetskoj stranici Kavkazcenter.

Ruske vlasti su 28. marta saopćile da je uništena jedna pobunjenička baza u Ingušetiji, jednoj od nestabilnih republika na ruskom Kavkazu, nakon zračnog udara i jedne kopnene operacije u kojoj je ubijeno 17 pobunjenika.

Za vrijeme operacije tamo je bilo nekoliko pobunjeničkih vođa i 46-godišnji Doku Umarov je mogao biti među žrtvama, izjavili su policijski izvori.

Kavkazcenter je potvrdio da je Supijan Abdulajev, osoba bliska Umarovu, ubijen u toku vojne operacije, ali je negirao da je jedna žena među žrtvama supruga Doku Umarova, kako su tvrdili ruski izvori.

Ruski izvori su naveli da je operacija izvedena u okviru istrage o napadu na aerodrom Moskva-Domodedovo, u kojem je 24. janaura ubijeno 37 osoba i za koju je odgovornost preuzeo Doku Umarov.

On je preuzeo odgovornost i za druge smrtonosne operacije, među kojim su dva samoubilačka napada u moskovskom metrou, u kojim je ubijeno 40 ljudi 29. marta 2010. godine.