ZDF
0

"Doktor smrt" umro prije 17 godina godina u Kairu

Sarajevo-x.com
Jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca, doktor Aribert Heim, poznatiji pod imenom "Doktor smrt" preminuo je u 1992. godine u Kairu.

Heim, za kojeg se vjerovalo da se skriva negdje u Latinskoj Americi, zapravo se nalazio u jednom kairskom hotelu pod lažnim identitetom kao Tarek Farid Hussein, nakon preobraćanja na islam.

Njemački TV kanal ZDF objavio je da je Heim umro od raka, a u historiji će ostati poznat kao doktor koji je svojim pacijentima vadio organe naživo, bez anestezije i ostavljao ih da iskrvare na stolu.

U koncentracionom logoru Mauthausen pobio je na stotine Jevreja ubrizgavajući im benzin direktno u srce.

U hotelu je pronađeno preko 100 dokumenata, uključujući Heimov pasoš, izvode iz banke, pisma i medicinske nalaze koji ukazuju da se Nijemac ondje skrivao od 1962. godine.

Direktor Centra "Simona Wiesenthala" Ephraim Zuroff potvrdio je da postoji mogućnost da je "kasapin iz Mauthausena" umro u Kairu, ali da u ovom momentu nema ni njegovog tijela niti groba.

Heim je uhapšen 1945. godine i smješten u američki logor za ratne zločince, ali je 1962. pod sumnjivim okolnostima pušten na slobodu, nakon čega je pobjegao iz Austrije. Vjerovalo se da je u Argentini ili Čileu.