Karadžićev pokušaj
0

Dokazivanje da u Srebrenici nije bilo genocida

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odbrana Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom bit će bazirana na pokušaju da se dokaže da u Srebrenici nije bilo genocida i da je broj žrtava tendenciozno udvostručen, kaže za “Blic“ Goran Petronijević, član tima branilaca.

“Strategija odbrane predviđa da dokažemo da je u Srebrenici eventualno bilo ratnih zločina, nikako genocida, i da je broj stradalih Muslimana namjerno udvostručene kako bi se došlo do kvalifikacije o genocidu. Ovo su dijelovi navoda odbrane s ciljem da se dokaže da nije u pitanju genocid. Ružno je licitirati mrtvim glavama, ali od zločina do genocida je velika razlika”, kaže on.

Generalnu strategiju odbrane, kako kaže Petronijević, postavio je sam Karadžić, koji i dalje ostaje pri prvobitnoj odluci da se brani sam.

Također, Radovan Karadžić, bivši lider bosanskih Srba optužen za genocid i ratne zločine, neće pred sudom u Hagu odgovornost za Srebrenicu prebaciti na Ratka Mladića, tvrdi Svetozar Vujačić, Karadžićev advokat.

Vujačić kaže da se Karadžić nije slagao s nekim Mladićevim potezima, ali i dodaje da su “oni prije podne bili na ratnoj nozi, dok su poslije podne bili veliki prijatelji“.

Siguran je da će optužnicu za Srebrenicu Karadžić lako odbaciti pozivajući se na naredbe koje su izdavane starješinama Vojske Republike Srpske pod prijetnjom velikih kazni da poštuju pravila rata.

"Postoje pisani tragovi o tome," navodi Vujačić. Ipak, on objašnjava da će Karadžićeva odbrana pred Sudom u Hagu biti gotovo nemoguća ukoliko mu se ne vrati laptop i 50 diskova.

“Zato insistiramo od istražnih organa u Beogradu da nam to vrate. Tu je cijela dokumentacija, fakti, činjenice. Bez toga mi njega ne možemo da branimo, niti on može sam da se brani”, navodi Vujačić.

Još nije poznato koga će Karadžić prvog primiti u posjetu. Petronijeviću je Tribunal u Hagu zakazao tri termina za posjetu - 12, 13. i 14. avgust.

Porodica Karadžića sljedeće nedjelje, kako im je rečeno, mogla bi dobiti pasoše, ali preostaje pitanje viza.