Svijet
29

Dokaz prisustva Rusije u Ukrajini: Porošenko pokazao pasoše zarobljenih ruskih vojnika

Klix.ba
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izašao je pred javnost i svjetske lidere držeći u rukama nekoliko pasoša koji su oduzeti ruskim vojnicima, a za koje kaže da su dokaz prisustva Moskve u njegovoj državi.
Foto: AFP
Foto: AFP

"Ponio sam pasoše i vojne iskaznice ruskih vojnika koji su nam došli. Ovo je najbolji dokaz agresije i prisustva ruskih trupa. Koliko dokaza svijetu treba da prepozna očiglednu činjenicu da su ovdje prisutne strane snage. Naš susjed je prekršio međunarodni zakon i aneksirao dio naše teritorije. Danas bivši strateški partner vodi skriveni rat protiv suverene države", rekao je Porošenko.

Predsjednik Ukrajine kazao je kako se "planina laži i propagande pretvorila u zid mržnje podignut između dvije nekada prijateljske nacije".

Upozorio je da se na granici nalazi veliki broj ruskih tenkova, naoružanog vojnog osoblja, više raketnih bacača i municija.

Inače, predsjednik Rusije Vladimir Putin danas bi trebao putem telefona obaviti razgovore sa liderima Njemačke, Francuske i Ukrajine kako bi razgovarali o mirovnom planu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande pokušavaju progurati plan koji bio okončao krvave borbe koje se vode između vladinih snaga i pobunjenika, a u kojima je ubijeno više od 5.000 osoba do mjeseca aprila.