Svijet
0

Dok u Siriji "gori", izaslanik za Bliski istok na luksuznom odmoru

Klix.ba
Bivši britanski premijer Tony Blair se nedavno hvalio kako se mnogo trudio tokom proteklih godina da doprinese miru na Bliskom istoku, a pisao je i o svojoj zabrinutosti zbog "noćne more u Siriji".

Međutim, kako piše britanska štampa Tonyja Blaira, izaslanika Ujedinjenih nacija za Bliski istok, problem zvani Sirija mučio je na jahtama i u luksuznim odmaralištima.

Dok su zapadne vlade reagirale nakon tvrdnji da se u toj zemlji dogodio napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska, UN-ov izaslanik Blair je uživao u nekim od najglamuroznijih mjesta na Mediteranu.

Bivši premijer Velike Britanije je službeni izaslanik za Bliski istok u ime UN-a, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, a ponajviše mu je povjereno da radi na uspostavljanju mira između Izraela i Palestine.

Međutim, piše britanska štampa, moglo bi se očekivati da Blair djeluje i šire u regionu Bliskog istoka, a što je i sam potvrdio pišući nedavno na svojoj web stranici u članku "Ima nade za rješavanje krize na Bliskom istoku".

Nisu Blairu strani odlasci na odmor kada "gori". Dešavalo mu se to i ranije, o čemu su mediji u njegovoj zemlji redovno izvještavali. Također, za Blaira se veže i nekoliko afera povezanih sa njegovim uživanjima u bogatim odmaralištima. Zamjeralo mu se to što je ljetovao kod bivšeg italijanskog premijera Silvija Berlusconija u vrijeme kada je ovaj bio već optuživan za kriminal i druge skandale, a mediji su objavili i to kako je besplatno koristio vilu jedne britanske ambasade i to nakon što je otišao s funkcije premijera. Britanci su se tada zapitali mogu li i oni kao građani Britanije koristiti svoje ambasade u svijetu kao prenoćišta, ako je to dozvoljeno bivšem premijeru.