Svijet
72

Dok u Siriji bukti rat, predsjednik "šminka imidž" na Instagramu

Klix.ba
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad priključio se društvenoj mreži Instagram i objavio više od 70 fotografija koje veličaju njegovu ličnost i vladavinu. Za samo nekoliko dana okupio je više od 5.000 pratilaca, a u trenutku pisanja ovog teksta bilo ih je skoro 30.000. U isto vrijeme u njegovoj zemlji broj poginulih u krvavim sukobima premašio je 100.000.

Nakon profila na Facebooku, računa na Twitteru i YouTube kanala, Al-Assad je svojoj kolekciji priključio i profil na popularnom servisu za dijeljenje fotografija Instagramu. Ovo je posljednji u nizu pokušaja da popravi svoj imidž u zemlji u kojoj bukti rat. Bashar se zajedno sa suprugom predstavlja kao miljenik javnosti.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Na brojnim fotografijama prikazan je kako se smije okružen sljedbenicima te kako posjećuje ranjenike u bolnicama. Može se vidjeti i kako radi u svom uredu, uz Appleov kompjuter i iPad na stolu. Njegova supruga Asma, koja se dugo držala podalje od očiju javnosti, sada se može vidjeti opušteno odjevena i okružena sirijskom djecom i njihovim majkama.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Sofisticirana PR kampanja u potpunoj je suprotnosti sa mahinacijama drugih bliskoistočnih diktatora, piše AP, ističući kako su se egipatski i libijski lideri oslanjali na stare metode poput plasiranja propagande putem državnih medija.

Al-Assad, 47-godišnjak, po profesiji očni ljekar, koji je studirao u Velikoj Britaniji, sve više se oslanja na društvene mreže kako bi u svijet poslao sliku pouzdanog lidera.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

U isto vrijeme, u sukobima koji su počeli u martu 2011. godine, raste broj mrtvih u Siriji. Aktivista Mahmoud, koji nije želio da mu bude objavljeno prezime, prokomentarisao je za AP kako su ovi pokušaji sirijskog predsjednika uzaludni i da bi bilo bolje da se posveti važnijim stvarima, kao što je spašavanje zemlje.