Policija u pripravnosti
0

Dojava o terorističkom napadu u Mumbaiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policija je u petak pokrenula potragu u indijskoj finansijskoj i zabavnoj prijestonici za četvoricom navodnih pakistanskih militanata za koje vlasti vjeruju da su ušli u Mumbai kako bi izveli teroristički napad, saopćio je policijski zvaničnik.

"Policija je dobila pouzdanu inormaciju da su te osobe, članovi militantne grupe Lashkar-e-Taiba, ušli u grad i planiraju napad tokom prazničnih dana", saopćio je Himanshu Roy, komesar policije Mumbaija, prenosi AP.

Policija je uspostavila kontrolne punktove duž gradskih ulica, uvela dodatne patrole na javnim mjestima i objavila kompjuterske fotografije četvorice osumnjičenih.

"Njih četvorica su nedavno stigli u Mumbai. Vjerujemo da je prijetnja ozbiljna", izjavio je Roy.

Ulice su zatvorene u petak u blizini hotela Taj Mahal i čuvenih mumbaijskih Kapija Indije. Saobraćaj se, ipak, odvijao normalno a ljudi su obavljali svoje uobičajene aktivnosti u ostatku grada. Mumbai je također sjedište Bollywooda, čuvene indijske filmske industrije.

Indija je pozvala Pakistan da "slomi" teroriste za koje vjeruje da djeluju s njegove teritorije. Pakistanska vlada je zabranila Lashkar-e-Taibu ali se još smatra da ona ima podrška u pakistanskoj moćnoj vojnoj i obavještajnoj zajednici.

Indijske vlasti krive Lashkar-e-Taibu za smrtonosni trodnevni teroristički napad u Mumbaiju u novembru 2008., u kojem je ubijeno 166 osoba.

U napadu 2008. godine, nekoliko napadača držalo je pod opsadom hotel Taj Mahal, još jedan luksuzni hotel, jevrejski centar, popularni restoran i mumbaijsku krcatu željezničku stanicu. Jedini preživjeli napadač je uhapšen i u ovoj je godini osuđen na smrt.