Svijet
0

Dojava o bombi prekinula rođendansko slavlje Gerharda Schroedera

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dojava o bombi prekinula je u ponedjeljak navečer svečanost koju je organizirala Banka Rotschild povodom 70. rođendana bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u prisustvu ruskog ambasadora blizu Frankfurta, objavili su njemački mediji.

Schroeder je u ponedjeljak navečer prisustvovao prijemu uz ruskog ambasadora u Njemačkoj Vladimira Grinjina u hotelu Kronberg, na periferiji Frankfurta.

Anonimni poziv hotelu oko 17.30 sati upozorio je na bombu u toku večeri, navodi se u policijskom saopćenju. Nekoliko medija, među kojim sedmičnik Der Spiegel na svojoj web stranici i dnevni list Bild objavili su dojavu o bombi.

Hotel je evakurian i policija ga je pretresla, a gosti su se mogli vratiti oko 21:20 sati, saopćila je policija.

Prijateljstvo bivšeg šefa njemačke vlade s predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovo odobravanje ruske politike u ukrajinskoj krizi nedavno su izazvali brojne kritike u Njemačkoj.

Ovaj bivši kancelar između 1998. i 2005. godine predsjednik je nadzornog odbora Nord Streama, plinovoda koji povezuje Rusiju i Evropu preko Baltika.

Njemačka vlada se distancirala od bivšeg kancelara.

U intervju, koji je u nedjelju objavio dnevni list Die Welt, Gerhard Schroeder je ocijenio da je Evropska unija glavna odgovorna za ukrajinsku krizu jer je primorala Kijev da izabere budućnost s EU-om ili s Rusijom.