Hillary Clinton
0

"Dogovoreno prenošenje zapovjedništva i kontrole na NATO"

FENA
Hillary Clinton
Hillary Clinton
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da su Sjedinjene Američke Države u četvrtak postigle dogovor sa svojim saveznicima u NATO-u da se zapovijedanje i nadzor provedbe zone zabrane leta nad Libijom prenese na tu zapadnu vojnu alijansu.

"Danas smo poduzeli sljedeći korak. Postigli smo dogovor s našim saveznicima u NATO-u o prijenosu zapovjedništva i kontrole za zonu zabrane letenja nad Libijom sa SAD-a na NATO", rekla je Clinton u kratkom obraćanju novinarima u State Departmentu.

Ona je istakla da su sve članice alijanse naložile svojim vojnim vlastima da načine plan kojim bi NATO preuzeo širu misiju zaštite civila u Libiji, prenijele su agencije.

Svih 29 savezničkih država sada je ovlastilo vojne vlasti da razviju plan operacija za NATO da poduzme širu misiju zaštite civila po Rezoluciji 1973 UN-a, rekla je Clinton.

Ona je ocijenila kako je NATO prikladan da koordinira takav međunarodni napor i osigura da sve uključene zemlje efikasno djeluju prema njihovim zajedničkim ciljevima.

Clinton je ukazala na značaj što su u toj koaliciji i zemlje izvan NATO-a, uključujući i arapske partnere.

Ona je rekla da će narednih dana kada NATO preuzme odgovornost zapovjedništva i kontrole, sigurnost civila biti među glavnim brigama, dok Moamer Gaddafi prijeti narodu i prkosi Ujedinjenim narodima.

"Naša vojska će nastaviti pružati podršku našim naporima kako bi osigurala da rezolucije 1970 i 1973 budu provedene", istanula je Clinton.