Svijet
0

Dogovorene strožije kazne prema Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke te predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Javier Solana u utorak su se u Berlinu nakon višemjesečne rasprave dogovorili o umjereno strožijim kaznama protiv Irana.

"Današnji dogovor bit će predstavljen Vijeću sigurnosti", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier nakon susreta. Istaknuo je da su sudionici današnjeg sastanka "izričito apelirali" na Teheran da u potpunosti dopusti uvid u svoj nuklearni program.

"Još jednom podsjećam na to kako je Iran obećao da će u cijelosti surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju kako bi se razjasnile sve pojedinosti", rekao je Steinmeier.

Naglasio je da predstavnici zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka i dalje žele provoditi politiku dvostruke strategije prema Iranu, tj. spremnost za dijalog i istodoban pritisak. "Niko nije za sukobe i svi smo za mirno rješenje", rekao je Steinmeier. Dodao je da su sudionici današnjeg susreta odlučni da "zajednički spriječe" proizvodnju nuklearnog oružja u Iranu jer bi to imalo "neprocjenjive posljedice" za sigurnost u regiji.

Njemački ministar vanjskih poslova nije rekao koje su tačno mjere protiv Irana dogovorene, ali je iz diplomatskih izvora procurila informacija da je riječ o "umjerenu pooštrenju" sadašnjih kazna te mjerama protiv iranskog vojnog programa. Spominju se i zamrzavanje bankovnih računa te zabrana ulaska nepoželjnih osoba u zemlje članice UN-a.

Strožijim kaznama do sada su se protivile Rusija i Kina, a američka ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice je prije sastanka izrazila sumnju da će biti postignut dogovor.