Svijet
0

Dogovorene nove sankcije protiv Irana

FENA
Ključne sile u Vijeću sigurnosti UN-a dogovorile su se o popisu novih iranskih pojedinaca i tvrtaka koje će se naći na udaru četvrtih sankcija protiv Islamske Republike, izvješćuju u utorak agencije pozivajući se na diplomate.

Taj dogovor znači da bi se o nacrtu rezolucije moglo glasovati već u srijedu, javlja Reuters pozivajući se na zapadne diplomate, prenosi Hina.

Po istom izvoru, rezoluciju će najvjerojatnije poduprijeti 12 od 15 članica vijeća, uključivo svih pet zemalja s pravom veta.

Američki ministar obrane Robert Gates izrazio je uvjerenje da će UN odobriti nove sankcije protiv Irana. Poručio je, zajedno s britanskim kolegom Liamom Foxom, da još ima vremena da se Teheran zaustavi u izradi atomske bombe.

AP javlja da je ruski izvor blizak raspravama u Vijeću sigurnosti u utorak potvrdio da je o sankcijama UN-a protiv Irana postojao "potpun dogovor".

"Prijedlog sankcija protiv Irana bio je u potpunosti dogovoren. Ne vidimo u tome nikakav problem i držim da ga nikad nije ni bilo", rekao je dužnosnik u Moskvi koji je želio ostati neimenovan.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji se nalazi u Turskoj zajedno s ruskim premijerom Vladimirom Putinom, upozorio je Moskvu da se ne svrstava na stranu iranskih neprijatelja.

"Nema velikog problema, ali Rusi moraju biti oprezni da se ne svrstaju na stranu neprijatelja iranskog naroda", kazao je Ahmadinedžad novinarima na rubu skupa o izgradnji mjera povjerenja u Aziji (CICA).

Putin je, prenose agencije, kazao da je rezolucija bila "praktički dogovorena", dodavši da sankcije ne bi smjele biti "pretjerane".

"Mislim da ta rezolucija ne bi smjela biti pretjerana, ne bi smjela dovesti iransko vodstvo i narod u nezgodan položaj koji bi stvarao zapreke razvoju iranske miroljubive nuklearne energije", kazao je Putin.

Iranski predsjednik je, ističe AP, ponovio da je dogovor s Turskom i Brazilom o zamjeni uranija bila prilika koja se neće ponoviti.