Svijet
0

Dogovorena pomoć Grčkoj, podjele ostaju

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zemlje članice eurozone pokazale su jedinstvo u pogledu načina na koji će eventualno priskočiti u pomoć Grčkoj, ukoliko u toj prezaduženoj zemlji dođe do kolapsa, ali su pregovori na tu temu ukazali na pukotine u odnosima Njemačke i Francuske, piše danas "Times".

List navodi da se Njemačka, na čelu sa Angelom Merkel, pokazala kao dominantna, dok je Francuskoj pripala sporedna uloga.

To je zato što je Njemačka uspjela da se odupre francuskom otporu za ozbiljnije uključivanje Međunarodnog monetarnog fonda u eventualno spasavanje Grčke, kao i da nametne inicijativu za uvođenje strožih pravila unutar EU da bi se u budućnosti spriječilo da pojedine članice upadaju u ogromne dugove i deficit.

"Times" u svom redakcijskom komentaru prenosi da oko 40 posto ispitanika u Njemačkoj vjeruje da bi im bilo bolje izvan eurozone, dok autor članka zaključuje kako Njemačka preuzima vodeću ulogu u Evropi i da zato buduća britanska vlada treba dobro da obrati pažnju na kancelarku Merkel.

"Financial Times" objavljuje članak četvorice njemačkih profesora ekonomije koji tvrde da bi za Grčku najbolje bilo da napusti eurozonu i vrati u opticaj drahmu.

Isti ekonomisti su prije 12 godina tužili njemačku državu ustavnom sudu zato što je prihvatila euro i pridružila se eurozoni.

        Uradili su to zato što su vjerovali da pojedine zemlje nisu sasvim ispunile uslove za ulazak u eurozonu i da su, u najmanju ruku, manipulisale podacima ne bi li osigurale svoje članstvo, piše "Financial Times".
       Sud je 1998. godine odbio njihovu tužbu, ali bi danas, vjeruju njemački profesori, bilo drugačije.

       Oni savetuju grčkoj Vladi da odbaci euro i ponovo uvede drahmu, jer bi tako, kako navode u ovom listu, pospješili izvoz i povećali prihode od turizma.