Postignuto primirje
131

Dogovoren prekid vatre u Gazi

SRNA
Egipatski i palestinski zvaničnici izjavili su večeras da su Palestinci i Izrael postigli dogovor o primirju u Pojasu Gaze. Zvaničnici su kazali da primirje treba da stupi na snagu u Gazi u 21 sat po kairskom vremenu (19 po evropskom vremenu).

Regionalni mediji prenijeli su ovu informaciju, pozivajući se na izjave zvaničnika koji nisu željeli da budu imenovani. Izraelski zvaničnici ranije su rekli da je Izrael spreman da proglasi jednostrani prekid vatre za nekoliko sati.

Američki državni sekretar Hillary Clinton danas u Kairu razgovara sa egipatskim zvaničnicima, koji posreduju u indirektnim pregovorima Izraela i Palestinaca o prekidu vatre. Izraelsko bombardovanje Gaze nastavljeno je u poslijepodnevnim satima, nakon eksplozije u autobusu u Tel Avivu od koje je povrijeđeno 28 osoba.

Clintonova je snažno osudila napad u Tel Avivu. Hamas je pozdravio eksploziju u autobusu, ali nije saopštio da on stoji iza nje. Prema podacima Hamasovog Ministarstva zdravlja u Gazi, danas je u ovoj enklavi poginulo najmanje 13 ljudi, a od početka sukoba prije osam dana ukupno 152 osobe, među kojima je 42 djece. Izraelske oružane snage navode da su tokom dana gađale 120 meta u Gazi, te da je iz te oblasti na Izrael ispaljena 81 raketa, od kojih je 20 oborila izraelska protivraketna odbrana.

U međuvremenu su stigli i izvještaji o sporadičnim okršajima manjeg intenziteta između Palestinaca i izraelskih snaga na Zapadnoj obali, koja je pod kontrolom umjerenog palestinskog pokreta Fatah, prenio je BBC.