Svijet
0

Dogovor vlasti i opozicije o novom ustavu Crne Gore

FENA
Službeni jezik u Crnoj Gori bit će crnogorski, ali će se ravnopravno upotrebljavati i srpski, bošnjački albanski i hrvatski, dogovorili su predstavnici crnogorske vlasti i opozicije tokom pregovora o novom ustavu.

Dogovoreno je da se ustavom definira da je Crna Gora građanska država, ali da se u preambuli budućeg vrhovnog pravnog akta pojedinačno navedu svi narodi koji žive u Crnoj Gori.

U vezi spornog pitanja dvojnog državljanstva predloženo je da se ustavom utvrdi da svi koji su imali dvojno državljanstvo na dan proglašenja nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine ta državljanstva zadrže, a da se sa državnim organima ostavi rok od godinu dana da s državama čija su državljanstva građani Crne Gore stekli u međuvremenu postigne bilateralni dogovor o rješavanju tog pitanja.

Dogovoreno je da poslije usvajanja novog ustava, vanredni parlamentarni izbori budu održani 2009., odnosno godinu dana prije termina za održavanje redovnih parlamentarnih izbora, koji bi trebalo da budu održani 2010., kao i da se to pitanje uredi ustavnim zakonom.

Predstavnici vlasti su predložili da se ustavom predvidi da je za izmjene bitnih odredbi ustava na referendumu potrebna podrška najmanje 60 posto građana, a da za izmjene izbornih zakona, izbor Sudskog savjeta i pitanja iz oblasti imovinskih prava stranaca bude neophodna podrška dvije trećine poslanika.

Predstavnik Pokreta za promjene Nebojša Medojević rekao je novinarima da su pregovarački timovi vlasti i opozicije postigli dogovor o većini pitanja, ali da će opozicija uskoro zauzeti konačan stav o sadržini ustava i objaviti ga.

Medojević je ocijenio da slijedi najosjetljivija faza u pregovorima o ustavu i najavio da će opozicija odlučiti kako će dalje nastaviti pregovore s pregovaračkim timom vladajuće koalicije, javio je Tanjug.

Opoziciona Narodna stranka povukla se iz pregovora o ustavu, jer su za nju svi prijedlozi vladajuće koalicije neprihvatljivi.

Pregovore vlasti i opozicije, prekinute poslije odbijanja vladajuće koalicije da srpski ostane službeni jezik u Crnoj Gori, deblokirao je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović ponudivši kompromisno rješenje da službeni jezici ravnopravno budu srpski i crnogorski.