Svijet
0

Dogovor o dokumentu koji će zamijeniti ustav Evropske unije

FENA
Pravni stručnjaci su načelno postigli dogovor o dokumentu koji bi trebalo da ima ulogu evropskog ustava, a koji treba da bude usvojen 19. oktobra u Lisabonu, saopćio je Portugal, predsjedavajući Evrpske unije. U saopćenju stoji da je sve spremno za usvajanje i još se samo čeka na prevođenje sporazuma na sve jezike EU-a.

"Pravni stručnjaci su postigli sporazum, prijedlog ugovora je spreman, ostaje još samo da bude preveden na sve jezike EU-a", navedeno je u saopćenju.

Prema dokumentu koji treba zamijeniti evropski ustav, odbačen na referendumima u Francuskoj i Holandiji 2005. godine, EU će imati predsjednika s višegodišnjim mandatom, šef diplomatije imat će veća ovlaštenja, sistem glasanja bit će demokratskiji, a nacionalni i evropski parlamenti imat će veća prava.

Diplomati smatraju da ima još neriješenih pitanja, prije svega s Poljskom i Velikom Britanijom, ali Lisabon vjeruje da bi ona mogla biti riješena na samitu EU-a 18. i 19. oktobra, prenijele su agencije.

Stručnjaci zemalja Unije od jula su radili na pravnom uobličavanju kompromisa koji su šefovi država i vlada teškom mukom postigli u junu.

Dokument treba biti usvojen za dvije sedmice, a potom ostaje da ga potpiše i ratificira svih 27 zemalja članica Unije.

Francuska i Holandija su najavile da ovaj put neće organizirati referendum, ali tu mogućnost nisu isključile Velika Britanija i Danska, čiji bi građani mogli odbaciti ovaj dokument.