Blues mutne vode
0

Dodik ugrožava mirovni sporazum, BiH je u najvećoj krizi od kraja rata

Sarajevo-x.com
Milorad Dodik (Foto: AP)
Milorad Dodik (Foto: AP)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dao je zvaničnoj Banjoj Luci rok od sedam dana da poništi odluku o raspisivanju referenduma ili će on poništiti referendum. Ambasador Turske u BiH Vefahan Ocak kazao je za Associated Press da bi sva ta događanja mogla dovesti do novih previranja u ionako neuređenoj zemlji.

Rok od sedam dana za poništavanje odluke o referendumu stupio je na snagu u srijedu i o tome su obaviješteni svi ambasadori svjetskih sila.

"Ovo je prilika za medijaciju", kazao je Ocak za AP.

Referendum neprihvatljiv

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik planira održavanje referenduma sredinom juna. Na referendumu građani RS bi se trebali izjasniti "da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je da je referendum na nivou entiteta o nadležnosti države neprihvatljiv, te istakao da Dodik svojim zahtjevima prijeti da ugrozi mirovni sporazum potpisan 1995. godine.

Valentin Inzko i Milorad Dodik razgovarali su u srijedu, međutim lider bosanskih Srba ostao je dosljedan svojim stavovima.

Najgora kriza u BiH od rata

Oleg Milišić, glasnogovornik OHR-a, kazao je za AP da će Inzko naredne sedmice informisati Vijeće sigurnosti UN-a o "najgoroj krizi u BiH od kraja rata".

Politička analitičarka Tanja Topić također je kazala da su političari u RS-u sami sebe stjerali u kut.

"Bilo kakvu političku odluku da sada donesu, umjesto održavanja referenduma, bila bi to politička kapitulacija", istakla je Topić.

Iz nezavisne Međunarodne krizne grupe istakli su da se EU i SAD ne bi trebali miješati i pokušati zaustaviti referendum, jer nemaju moć da obustave odluku Dodika.

Ignorisati referendum

"Uostalom, rezultati referenduma su neobavezujući. Imaju snagu koliko i obično ispitivanje javnog mnijenja", kazao je analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.

On je dodao da međunarodni zvaničnici trebaju ignorisati referendum, jer će svakako izlaznost biti mala.

Podsjetimo, u RS-u su odlučili raspisati referendum tvrdeći da su Sud i Tužilaštvo BiH pristrasni i da se za ratne zločine u BiH osuđuje najviše Srba.

AP navodi da je Dodik na početku svoje političke karijere uživao podršku Zapada. Međutim, kada je došao do moći, njegova retorika postala je isključivo nacionalistička. Godine 2009. otvorena je istraga protiv njega zbog navoda o nelegalnom poslovanju, zloupotrebi pozicije i pronevjere nekoliko miliona eura.

Privatni razlozi Milorada Dodika

AP također navodi da mnogi vjeruju da Dodik referendum raspisuje iz ličnih razloga.

"Dodik na taj način želi zaustaviti istragu o svom 'poslovanju'", kazao je Azhar Kalamujić, urednik Centra za istraživačko novinarstvo.

Ali, Dodik je dosljedan. Ako Inzko poništi referendum i uvede sankcije protiv političara koji se zalažu za referendum, izabrani i imenovani funkcioneri iz tog entiteta će napustiti zajedničke organe, institucije i agencije BiH.