Svijet
0

Dodik: RS će ostati mirna i stabilna bez obzira na rješenje statusa Kosova

FENA
Republika Srpska je odlučna da osigura stabilnost i mir u njoj bez obzira na razvoj situacije po pitanju statusa Kosova, ponovio je danas premijer RS-a Milorad Dodik.

"Mi moramo biti okrenuti RS-u, i samo njoj, njenoj stabilnosti i održivosti. Nama je važnija priča o našem položaju i značaju u okviru BiH i jačanje naše uloge u tome", kazao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Dodajući da niko ne može da spriječi javno mnjenje da ima mišljenje o rješenju statusa Kosova, naveo je i da će vjerovatno biti različitih stavova i u RS-u po pitanju Kosova, te da nije njegovo da se bavi tim pitanjem.

Iznio je i lični stav da, ukoliko ne dođe do sporazuma vezano za Kosovo, unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova imat će značajan uticaj na javno mnjenje u regionu i da će to imati refleksije i na RS i formiranje tog mnjenja.

Dodik ističe da kao predsjednik Vlade mora da u svim situacijama osigura stabilnost i potpunu bezbjednost i stabilnost, ponovivši stav da je najbolje da dođe do dogovora po pitanju Kosova i da je najopasnije unilateralno proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Oni koji misle da je to dobro sigurno će se, u budućnosti, suočiti sa lošim i dobrim posljedicama takve odluke", kazao je entitetski premijer.

Naglasivši da RS ne učestvuje u pregovorima o Kosovu, Dodik je kazao da je to, naravno, regionalno teško krizno područje i da RS shvata svoju ulogu i mogućnosti vezano za to pitanje.