Svijet
12

Dobitnica Nobelove nagrade za mir poklonit će dobijeni novac

Klix.ba
Tawakkol Karman
Tawakkol Karman
Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Tawakkol Karman, odlučila je pokloniti pola miliona dolara koje je dobila kao nagradu.

Karman, jemenska aktivistica, koja je 2011. godine postala prva Arapkinja koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, rekla je da će novac od nagrade donirati fondaciji koja pomaže ranjenima i porodicama ubijenih tokom Arapskog proljeća u Jemenu.

"To je moja dužnost za mladost koja se žrtvovala da promijeni i izgradi Jemen na temelju slobode, pravde, jednakosti i dobre vlasti", izjavila je Karman.

Novac će donirati Fondu za porodice šehida i ranjenih u Mirovnoj revoluciji, koji je osnovao predsjednik Abdu Rabu Mansour Hadi.

Hadi je na vlast došao u februaru prošle godine, dogovorom koji je prisilio ranijeg predsjednika, Alija Abdullaha Saleha, da zamijeni svoju poziciju za imunitet, nakon godine političkih nemira koji su destabilizirali zemlju.

Karman je bila učesnica u protestima protiv Salehove vlasti, a Nobelovu nagradu za mir dobila je dok je on još bio na vlasti. Karman navodi kako je, dok je učestvovala na protestima u glavnom gradu Jemena Sani, na vijestima čula da je izabrana

Ona je jedna od tri žene koje su te godine dobile nagradu za mir. Druge dvije bile su liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf i Leymah Gbowee, socijalna radnica i mirovna aktivistica iz iste zemlje.

Karman je odabrana zbog vodeće uloge u borbi za prava žena, demokratiju i mir u Jemenu, predsjednica je Novinarki bez lanaca, grupe koja se zalaže za slobodu medija.