Protest protiv kineske vladavine
4

FOTO / Do sada se u Kini spalilo sto Tibetanaca

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanska organizacija koja se bori za oslobođenje Tibeta je izvijestila da se do sada u Kini u znak protesta protiv kineske vladavine spalilo tačno sto Tibetanaca.

Lobsang Namgyal, 37-godišnji bivši monah, se 3. februara ove godine spalio u prefekturi Aba u Tibetu, etnički tibetanskom području kineske provincije Sichuan.

"Ovaj podatak bi trebao biti izvor srama za Vladu Kine, koja je odgovorna, ali i za svjetske lidere koji još uvijek nisu pokazali nikakvu zainteresovanost za krizu na Tibetu", rekla je Stephanie Brigden, direktorica organizacije Free Tibet.

Samospaljivanje je postalo forma protesta tokom posljednjih godina za mnoge Tibetance koji nisu zadovoljni vladom. Ovaj trend će u budućnosti najvjerovatnije biti još učestaliji.

Foto: AFP
Foto: AFP
Od sto Tibetanaca koji su se do sada spalili u Kini, njih najmanje 82 su preminuli od zadobijenih rana. Lobsang Namgyal je preminuo na mjestu spaljivanja, a njegovo tijelo su uklonile lokalne vlasti, prenosi CNN.

Kako navode mnoge organizacije za ljudska prava, potvrđivanje slučajeva o samospaljivanju u Kini je izrazito teško, jer lokalne vlasti ne žele komentarisati takve slučajeve.

Samospaljivanje kao forma protesta je među Tibetancima počelo u februaru 2009. godine, kada se u prefekturi Aba zapalio jedan mladi monah. U martu 2011. godine njegovim stopama je krenuo još jedan monah, koji je bio i prva žrtva samospaljivanja. Nakon toga se broj samospaljivanja dramatično povećao.

Neki Tibetanci ovakvu formu protesta prakticiraju i u drugim zemljama. U srijedu se jedan Tibetanac spalio ispred poznatog budističkog svetišta u Katmanduu, glavnom gradu Nepala. Ovaj muškarac je preminuo u bolnici zbog povreda nastalih prilikom ovog čina.