SAD
0

Do predsjedničkih izbora ostalo manje od stotinu dana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ankete javnog mnijenja pokazuju da je većina Amerikanaca nezadovoljna načinom na koji predsjednik George Bush obavlja svoj posao i voljeli bi da ga na tom mjestu naslijedi neki demokrat.

Ali ankete također pokazuju da najvjerovatniji demokratski kandidat Barack Obama ima samo neznatnu prednost nad svojim republikanskim protivnikom, senatorom Johnom McCainom.

Tri mjeseca prije izbora utrka između demokrata Baracka Obame i republikanca Johna McCaina i dalje je tijesna.

Prema Galupovoj dnevnoj nacionalnoj anketi Obama je u junu i julu vodio ispred MCCaina za prosečno tri posto. Mnogi eksperti kažu da je to malo s obzirom na to da druge ankete pokazuju da su Amerikanci umorni od Bushove administracije, da su zabrinuti za ekonomiju i da se generalno slažu s gledištima demokrata.

Analitičar sa Univerziteta Quinnipiac Peter Brown kaže da postoji jedan glavni razlog što glasači odgađaju odlučivanje između McCainna i Obame.

"Iskreno mislim da će se na ovim izborima odlučivati o Obami i on mora da pređe prag da bi zatvorio dil. Svi znamo da uživa prednost. Ali izvjestan broj glasača još nije siguran da li želi da glasa za njega. To ne znači da bi glasali protiv njega. Ustvari, glasači bi željeli da izaberu demokratu. Samo još nisu sigurni da žele Baraka Obamu."

McCainova kampanja pokušava sve što može da podstakne pitanja o Obaminom iskustvu i rukovodećim sposobnostima. Ustvari, McCain nastoji da glasačima definirae Obamu na negativan način. Posljednjih dana McCain je pojačao napade na svog protivnika u nizu pitanja, od njegove spremnosti da bude vrhovni komandant do njegovih gledišta o smanjenju poreza i cijenama energije.

"Senator Obama kaže da će promijeniti Washington, ali njegovo rješenje je da jednostavno poveća vladu i povisi vam poreze kako bi to platio. To radimo već godinama i to ne funkcionira."

Ankete pokazuju da bi većina glasača više voljela da Obama preuzme upravljanje posustalom američkom privredom, dok istovremeno vjeruju da bi McCain bolje vodio rat u Iraku i nacionalnu sigurnost uopće.

Michael Barouni, politički analitičar iz Washingtona, kaže:

"Pitanje da li je Obama pogodan da bude vrhovni komandant je nešto o čemu će glasači razmišljati do kraja kampanje. U ovom trenutku McCain nesumnjivo ima prednost na tom polju."

Sa svoje strane, Obama nastoji da prikaže McCaina kao nekoga ko bi nastavio s politikom predsjednika Busha, imajući u vidu da ankete pokazuju da Amerikanci žele promjene. U nedavnim govorima Obama je počeo snažnije da odbija McCainove napade i kritikuje republikanski TV spot u kome se Obamina popularnost upoređuje sa popularnošću zvijezda pop kulture, Britney Spears i Paris Hilton.

"Oni znaju da su njihove ideje potrošene. Zato provode toliko vrijeme govoreći o meni. I zato troše sve svoje vrijeme pokušavajući da vas ubijede da sam ja rizičan izbor. Ali istinski rizik je u ponavljanju iste politike."

Ova predsjednička utrka mnogim ekspertima počinje da liči na izbore 1980. godine između predsednika Jimmyja Cartera i njegovog republikanskog izazivača Ronalda Reagana. Analitičar Norman Orstin kaže da su, kao i sada, glasači 1980. bili razočarani i željeli promjene, ali nisu bili sigurni da žele Reagana u Bijeloj kući.

"Uvjeren sam da su izbori 1980. u suštini bili izbor za ili protiv Reagana. Ljudi nisu željeli još četiri godine pod Jimmyjem Carterom, ali nisu bili načisto i nisu se osjećali lagodno u vezi s tim da li bi Regan bio prihvatljiv za vrhovnog komandanta i predsjednika Sjedinjenih Država."

Analitičarka raspoloženja javnosti na institutu American Enterprise Carlin Bowman kaže da bi stvari trebalo da se iskristaliziraju poslije stranačkih konvencija, krajem augusta, odnosno početkom septembra.

"Posljednji put kada smo imali dva nova kandidata, 2000. godine, oko 60 posto anketiranih izjavilo je da su odluku donijeli tokom konvencije ili poslije nje. Četvrtina pristalica oba kandidata kaže da bi još mogla da promijeni mišljenje. Zato još ništa nije odlučeno."

Međutim, stručnjaci se izgleda slažu u jednom - Obama ima samo malu prednost nad McCainom, ali pristalice demokrata ove godine pokazuju znatno veći entuzijazam za izlazak na izbore nego pristalice republikanaca, javlja Glas Amerike.