Evakuacija oko Fukushime
0

Do kraja maja još 10.500 Japanaca mora napustiti domove

FENA
Fukushima
Fukushima
Evakuacijska zona oko oštećene japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi proširena je na više od 20 kilometara, javila je danas japanska novinska agencija Kyodo.

Japanska vlada saopćila je da su neki gradovi na listi područja izvan radijusa od 20 kilometara oko nuklearke koja su pokrivena direktivom Vlade za evakuaciju uslijed zabrinutosti zbog visokog kumulativnog nivoa izlaganja radijaciji.

Svi stanovnici iz gradova Itate, Katsurao i Namie, kao i neki iz Kavamate i Minamisome u Fukushima prefekturi moraju napustiti domove do kraja maja, rekao je glavni sekretar Kabineta Yukio Edano na konferenciji za novinare.

Prema vladinom izvještaju ukupno 10.500 stanovnika morat će napustiti svoje domove.

Edano je također naveo da je oko 67.000 stanovnika u zoni od 20 do 30 kilometara od nuklearne elektrane, koja obuhvata grad Hirono i neke oblasti u Narahi, Kavauchi, Tamuri i Minamisomi, dobilo nalog da budu spremni za evakuaciju ili da ostanu u zatvorenom, u slučaju vanredne situacije.

Kyodo navodi da je japanska vlada time povukla prethodnu naredbu koja se odnosila na sve stanovnike koji žive u zoni od 20 do 30 kilometara oko nuklearke.

Današnja izjava glavnog sekretara Kabineta uslijedila je samo dan nakon što je vlada proglasila za zabranjenu zonu 20 kilometara oko nuklearke, oštećene u zemljotresu i cunamiju 11. marta. Tretman zabranjene zone imat će sve dok operater nuklearne elektrane, kompanija "Tepco", ne stavi pod kontrolu prekomjernu radijaciju iz oštećenih postrojenja nuklearke u narednih šest do devet mjeseci.

Edano je naveo da ne može predvidjeti kada će novoevakuirani stanovnici tog dijela Japana moći da se vrate u svoje domove i da to zavisi od situacije na terenu.