Procjene Crvenog križa
0

VIDEO / Do 50.000 mrtvih na Haitiju?

Sarajevo-x.com
Međunarodni Crveni križ je procijenio da bi broj žrtava zemljotresa na Haitiju mogao biti između 45 i 50.000, što je prva približna procjena zasnovana na informacijama haićanskog Crvenog križa. I dok se vrši brojanje mrtvih, doktori, psi tragači, vojska i drugi spasilački timovi tragaju za mrtvima i umirućima u glavnom gradu Port-au-Princeu.

U isto vrijeme raste zabrinutost za stotine hiljada preživjelih i njihovo snabdijevanje hranom i vodom jer se oko ovih resursa doslovno vodi borba,

Iz Virdžinije, Francuske, Kine, stigli su spasilački timovi spremni za posao izvlačenja mrtvih tijela ali i još uvijek živih stanovnika haićanskog glavnog grada.

Tako su ispod ruševina zgrade UN-a uspjeli pronaći jednog zaštitara koji je preživio pod smrljvenom zgradom a vjeruje se da ima još onih koji su živi.

Ispred glavne bolnice u Port-au-Princeu na stotine tijela je poredano na jednom parkiralištu dok mirovne snage UN-a pokušavaju osigurati masovni ukop nastradalih.

SAD su planirale poslati pomoć od 100 miliona dolara te 900 vojnika, ali će se i dodatnih 2000 marinaca uključiti u akciju spašavanja i pomoći.