FAO
0

Do 2050. svijet mora prozvoditi 70 posto više hrane

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Do 2050. godine svijet će morati proizvoditi 70 posto više hrane kako bi nahranio novih 2,3 milijardi ljudi kojih će tada, prema UN-ovim predviđanjima, biti 9,1 milijardu, ocijenila je u srijedu svjetska organizacija za hranu (FAO).
  • FAO je oprezno optimističan o potencijalu svijeta da nahrani stanovništvo do 2050., rekao je Hafez Ghanem, zamjenik generalnog direktora FAO-a, prenosi AFP .

Organizacija sa sjedištem u Rimu sazvala je za 12. i 13. oktobra Forum stručnjaka koji trebaju razmotriti strategije za budućnost.

Predviđa se da će do 2050. broj stanovnika sa sadašnjih 6,8 milijardi narasti na 9,1 milijardi, pretežno u zemljama u razvoju, što je velik porast u odnosu na sadašnju brojku.

Najveći rast stručnjaci predviđaju u subsaharskoj Africi i to 108 posto, odnosno 910 miliona ljudi.

Najslabiji rast bio bi u istočnoj i jugoistočnoj Aziji: 11 posto ili 228 miliona ljudi.

Da bi se to buduće stanovništvo nahranilo, poljodjelci će do 2050. morati proizvoditi milijardu tona žitarica više, 3 milijarde umjesto 2,1 milijarde danas.

Proizvodnja mesa morat će porasti više od 200 miliona tona i doseći 470 miliona tona, navodi FAO.

Rast će i potražnja za biogorivom, ovisno o cijeni energije i politikama pojedinih vlada.

Proizvodnja hrane povećat će kroz 90-postotno povećanje prinosa.

No za veću proizvodnju hrane trebat će povećati obradive površine za 120 miliona hektara u zemljama u razvoju, posebno u subsaharskoj Africi i Latinskoj Americi.

U svijetu ima dovoljno zemlje da se prehrani buduće stanovništvo, no velik dio te buduće obradive zemlje neupotrebljiv je zbog hemijskih i fizičkih zapreka, endemskih bolesti, nepostojanja infrastrukture i drugih teškoća.

Globalni izvori svježe vode dostatni su, ali nisu ravnomjerno raspoređeni, ističe FAO.

Nestašice vode alarmantne su u nekim područjima, naprimjer na sjeveru Afrike i jugu Azije, prenosi Reuters.

Potrebe za vodom za navodnjavanje obradivih površina trebale bi se povećavati sporije, ali bi svejedno trebale porasti za 11 posto do 2050.